zaterdag 24 september 2011

Politietrainers missie Kunduz beginnen drie maanden eerder

Nederlandse politietrainers beginnen op 1 oktober met het geven van de basistraining aan Afghaanse politieagenten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Dit is drie maanden eerder dan gepland.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. De trainers beginnen met een klasje van dertig Afghaanse mannen. Deze cursisten werken al als politieagent in Kunduz maar zijn daarvoor nooit opgeleid.

Kolonel Ron Smits, de commandant van de politiemissie in Kunduz, vertelde zaterdag op "Camp Windmill", het Nederlandse deel van Kamp Kunduz, verder dat de dertig rekruten een opleiding krijgen van 8 weken, die mede door twee Nederlanders is ontwikkeld.

De 20 instructeurs van de Koninklijke marechaussee gaan de Afghaanse cursisten de eerste beginselen van het politiewerk bijbrengen, zoals het ondervragen en fouilleren van verdachten.

Zaterdag bezochten ook minister van Defensie Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm de Nederlandse manschappen in Kunduz.

Deze zomer besloot de NAVO om de 6-weekse basistraining voor politieagenten per 1 oktober in heel Afghanistan te verlengen naar 8 weken.

De training zal gegeven worden op het Duitse trainingscentrum in Kunduz, in de buurt van het Nederlandse "Camp Windmill".

Eerder dit jaar meldde de regering dat de basistraining pas in januari kon beginnen omdat de bouw van het Duitse trainingscentrum vertraging had opgelopen.

De basistraining voor Afghaanse agenten door de NAVO in Afghanistan wordt in oktober in heel het land verlengd van 6 naar 8 weken.

Dat de rekruten die Nederland op gaat leiden een basisopleiding van 8 weken krijgen is een voorwaarde van de Nederlandse regering.

Vervolgcursus
Nederlandse trainers starten maandag met het geven van vervolglessen aan Afghaanse agenten die al een basistraining achter de rug hebben.

Dat zegt majoor Frank van Veldhuizen van de Koninklijke marechaussee, die commandant is van de trainingsteams in dagblad De Stentor.

De lessen zullen worden gegeven op het terrein van het oude kamp van het Afghaanse leger, op een plateau niet ver van het Nederlandse kamp. Dit kamp is daar de afgelopen tijd door de Nederlanders geschikt voor gemaakt.

De agenten komen in elk geval 10 weken, verspreid over 5 maanden, naar die cursus toe.

Ook gaan de Nederlanders vanaf maandag 12 Afghaanse vrouwen opleiden.

Na maanden van voorbereidingen en wat vertraging door logistieke opstartproblemen krijgt de politietrainingsmissie steeds meer vorm.

De praktijktrainingen in Kunduz-Stad zijn al een tijdje bezig. Daar komen nu de vervolglessen op de relatief veilige locatie op het plateau bij.

Zie ook:
Hillen en Van Uhm bezoeken missie Kunduz, Mazar-e-Sharif en Kabul
Oplevering Duits politietrainingscentrum in Kunduz vertraagd door te rooskleurige planning