dinsdag 27 september 2011

Explosievenruimers eersten die een les aan Afghaanse agenten geven in Kunduz

Nederlandse militair ziet toe hoe Afghaanse politieman een auto controleert. (Archieffoto: ministerie van Defensie)
De explosievenruimers van de Police Training Group in Kunduz zijn de eersten die een les hebben verzorgd voor collega’s van de Afghaanse ge├╝niformeerde politie (AUP). De training werd gegeven op het heropende kamp van het Afghaanse nationale leger.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De Nederlandse Police Training Group (PTG) heeft afgelopen week een voormalig Afghan National Army kamp heropend om daar lessen te verzorgen.

Dit kamp wordt gebruikt voor delen van de 10-weekse vervolgopleiding voor Afghaanse politieagenten en het trainen van de Afghan Uniformed Police (AUP).

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de praktijkbegeleiding in Kunduz met POMLTs in juli 2011 zou beginnen, zo meldde de regering aan de Kamer in april.

Voor deze begeleiding worden 165 trainers ingezet in gecombineerde teams die bestaan uit Koninklijke marechaussee en overige militairen.

Vervolgopleiding
Defensie meldt dat de Afghaanse agenten de vervolgopleiding verspreid over 5 maanden krijgen. De opleiding wordt gegeven conform het zogenoemde education book dat door Nederland is ontwikkeld.

Het lesboek omschrijft de lessen en onderwerpen die deel uitmaken van de 10 weken durende opleiding.

De Afghan Uniform Police is het onderdeel van de Afghan National Police (ANP) dat Nederlandse politietrainers in Afghanistan gaan opleiden.

Nederlandse trainers zijn maandag gestart met het geven van vervolglessen aan Afghaanse politieagenten die al een basistraining gevolgd hebben.

Maar ondertussen is duidelijk geworden dat politieagenten in Kunduz rekenen op twee ochtenden training van in totaal 8 uur in plaats van 10 weken vervolgopleiding van 420 uur.

Opleiding vrouwen
Een aantal Nederlandse vrouwelijke militairen trainden op het politiehoofdkwartier in Kunduz enkele vrouwelijke Afghaanse agenten. Hierbij werden onder meer lessen in het fouilleren gegeven.

De lessen aan de vrouwen werden ook bijgewoond door het hoofd van de afdeling vrouwenzaken in Kunduz. De planning is om komende maand met een klas vrouwelijke agenten te starten.

Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nemen 545 militairen en politiefunctionarissen deel. Meer dan de helft daarvan is gestationeerd in Kunduz. De missie duurt tot 2014.

Zie ook:
Kamervragen SP over Afghaanse agenten die rekenen op 8 uur les en niet 10 weken
Nederlandse trainers starten maandag met vervolglessen aan Afghaanse politieagenten
Teams Explosieven Opruimingsdienst oefenen met genie voor uitzending Kunduz