donderdag 22 september 2011

Politietrainers Kunduz passen voormalig kamp Afghaanse leger aan om les te geven

Een Nederlands Police Operational Mentor and Liaison Team (POMLT) heeft een voormalig kamp van het Afghaanse leger aangepast om Afghaanse agenten op te leiden.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Het kamp is gereedgemaakt om ook vanaf daar lessen en politietrainingen te kunnen verzorgen.

De Nederlandse politietrainingsgroep bestaat uit 6 teams (POMLTs) die eventueel gezamenlijk kunnen optreden.

De gehele politietrainingsgroep (PTG) bestaat uit ongeveer 30 medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en een compagnie van ongeveer 135 militairen van de Landmacht.

Het POMLT wordt gekoppeld aan het politiekorps van Kunduz-Stad.

De Nederlandse trainers gaan Afghaanse agenten begeleiden en coachen bij zaken zoals het opzetten van verkeerscontroleposten, het staande houden en controleren van voertuigen, het opnemen van aangiftes en de omgang met burgers.

Boekpresentatie marechaussee
De Koninklijke Marechaussee (Kmar) heeft op Kamp Kunduz een presentatie aan de politietrainers gegeven over het Education Book. Het boek omschrijft welke lessen gegeven moeten worden in de 10-weekse vervolgopleiding voor de Afghan Uniformed Police (AUP).

Air Task Force
Luitenant-kolonel Leo van Bruggen heeft zondag het commando over de Nederlandse Air Task Force 18 (ATF 18) in Kandahar overgenomen van zijn ranggenoot Martin Hendriksma. Het is de laatste rotatie in de Zuid-Afghaanse stad.

ATF-18, de achttiende lichting van de Air Task Force, zorgt in oktober voor de verhuizing van Kandahar Airfield naar het vliegveld van Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan.

Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz nemen 545 manschappen deel. Meer dan de helft daarvan is gestationeerd in Kunduz. De missie duurt tot 2014.