zaterdag 17 september 2011

VIP’s op oefening op Johannes Postkazerne Havelte bij Politietrainingsgroep

(VIP's nemen deel aan de oefening Purple Hermandad in Havelte (Foto: ministerie van Defensie)
Een gezelschap van burgemeesters, politiefunctionarissen en hoge ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen week tot hun verrassing deelgenomen aan de oefening Purple Hermandad op de Johannes Postkazerne in Havelte.

De bezoekers waren donderdag op de kazerne voor een introductie over de politietrainingsmissie. Daarna werden ze deel van oefening Purple Hermandad, waarmee de staf van de Police Training Group II (PTG II) wordt voorbereid op uitzending naar Kunduz.

Het ministerie van Defensie bericht dat tijdens de oefening een verplaatsing werd gesimuleerd van en naar de compound in Kunduz.

Kolonel Nico van der Zee, de commandant van PTG-II, en zijn staf gaven de gasten hiermee een realistische indruk van mogelijk optreden in de Noord-Afghaanse provincie.

PTG 2
De PTG 2 vertrekt eind oktober 2011 naar Kunduz om daar Afghaanse politieagenten te trainen. Het is de tweede rotatie van politietrainers.

Een groot deel van de militaire ondersteuning wordt, net als bij de eerste rotatie (PTG 1) die onder bevel staat van kolonel Ron Smits, geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

Een eerste groep politietrainers kwam op 15 juni aan in Kunduz, de hoofdmacht arriveerde daar op 10 juli.

Onlangs werd bekend dat ze nog geen Afghaanse agenten hebben opgeleid, maar hiermee wil men half september een begin maken.

De huidige politietrainers in Kunduz hebben vorige week wel de band met de Afghaanse politieposten in Kunduz versterkt en gekeken wat de behoeften van de politie zijn.

De Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte coördineert de opleiding van de eerste twee groepen politietrainers die op missie naar Kunduz gaan.

Doel politietrainingsmissie
De missie in Kunduz richt zich op de versterking van het Afghaanse politieapparaat en de ontwikkeling van het justitiesysteem.

Nederlandse politieagenten, marechaussees, ontwikkelingsexperts, militaire trainers en ondersteuners, diplomaten, justitie-experts en ontwikkelingsorganisaties werken nauw samen om dit te bereiken.

Het doel is om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid uiteindelijk volledig aan de Afghaanse overheid te kunnen overdragen. Dit wordt de transitie genoemd.

Momenteel is de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in het grootste deel van Afghanistan nog verantwoordelijk voor de veiligheid.

De Nederlandse missie in Kunduz loopt tot uiterlijk 2014 en er nemen in totaal 545 Nederlandse manschappen per rotatie aan deel.

Ruim de helft van de 545 Nederlanders wordt in Kunduz gelegerd, de rest wordt in Kabul en Mazar-e-Sharif gestationeerd.