zaterdag 3 september 2011

Michael Donkervoort krijgt postuum gevechtsinsigne voor F-16-vlieger

Kapitein Michael Donkervoort heeft deze week postuum het gevechtsinsigne voor F-16-vliegers ontvangen. Donkervoort verongelukte op 31 augustus 2006 in Afghanistan tijdens een missie met zijn F-16.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. Ook 4 andere F-16-piloten ontvingen bij deze gelegenheid een insigne voor gevechtsacties in Afghanistan in 2006.

De uitreiking van de insignes vond afgelopen woensdag plaats. Op 31 augustus herdenken collega’s jaarlijks het overlijden van kapitein Donkervoort.

Donkervoort kreeg het gevechtsinsigne voor de wapeninzet die hij met zijn F-16 uitvoerde een week voor zijn ongeval. De weduwe en de ouders van de piloot namen de onderscheiding in ontvangst.

Defensie meldt dat brigadegeneraal Jan Peter Spijk en kolonel Bertil van Geel de andere 4 insignes uitreikten aan kapitein buiten dienst Lenz, kapitein buiten dienst Bijdevaate, majoor Van der Jagt en kolonel Van Geel.

Jan Peter Spijk was in 2006 de Nederlandse contingentscommandant in Afghanistan. Kolonel Bertil van Geel was indertijd commandant van het F-16-detachement.

Het ministerie van Defensie noemt het najaar van 2006 “een intensieve periode waarin de Nederlandse F-16’s veelvuldig in actie kwamen om Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Canadese grondtroepen te ondersteunen”.

De toestellen kwamen voornamelijk in actie in de Zuid-Afghaanse provincies Uruzgan, Helmand en Kandahar en waren toen nog gestationeerd op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Een gevechtsinsigne wordt toegekend aan soldaten die op een adequate manier hebben gehandeld tijdens een militaire operatie, waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden.

Michael Donkervoort werd op 7 september 2006 met beperkte militaire eer begraven. Het ministerie van Defensie meldde destijds dat zijn begrafenis "indrukwekkend, overweldigend en emotioneel" was.

De Nederlandse missie in Afghanistan heeft sinds 2006 aan 25 militairen het leven gekost.