donderdag 15 september 2011

Hillen en Rutte naar debat in Kamer voor verantwoording uitlating “militaire missie” Kunduz

Minister Hans Hillen (Defensie) en premier Mark Rutte moeten zich donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer verantwoorden voor de uitlating van Hillen dat de politietrainingsmissie in Kunduz “vooral een militaire missie” is.

Vooral GroenLinks is over deze woorden die Hillen vorige week sprak in een interview met het blad Vrij Nederland verbolgen. Een van de voorwaarden van GroenLinks is namelijk dat de missie een louter civiel karakter heeft.

GroenLinks noemde de uitlating “de zoveelste blunder van minister Hillen” en is van mening dat de minister hiermee het draagvlak voor de missie ondermijnt.

Zo is de geloofwaardigheid van de minister in het geding en vindt de partij dat Hillen inmiddels een blok aan het been is geworden van de minister-president.

De partij vindt de uitspraken en het optreden van Hillen "ondermijnend voor het draagvlak van de missie, terwijl in Afghanistan onze mensen in moeilijke omstandigheden aan hun missie zijn begonnen".

GroenLinks wil in het debat van premier Mark Rutte horen hoe zulke blunders voortaan zijn te voorkomen.

De PvdA, D66 en de ChristenUnie reageerden verbaasd en geërgerd op de uitlating van de minister van Defensie.

De SP en gedoogpartner PVV, die beide tegen de politiemissie zijn, vinden juist dat Hillen gelijk heeft dat hij het een militaire missie noemt.

De steun van GroenLinks voor het besluit van de regering om een missie naar Kunduz te sturen was cruciaal om er een meerderheid in de Tweede Kamer voor te krijgen.

De partij heeft verschillend keren gewaarschuwd dat als niet aan de voorwaarden wordt voldaan ze "de stekker" uit de missie trekt.

Donderdag 21.00 uur: Kamerdebat over uitspraken van de minister van Defensie over de missie naar Kunduz via:
Livestream player van de Tweede Kamer

Zie ook:
Kamerdebat uitspraak Hillen “militaire missie” Kunduz 15 september
Hillen noemt politiemissie Kunduz vooral militair van aard