donderdag 8 september 2011

Basistraining agenten Kunduz kan drie maanden eerder beginnen

De Nederlandse politietrainers in Kunduz kunnen drie maanden eerder starten met de training van Afghaanse politierekruten dan gepland. Dat heeft kolonel Ron Smits, de commandant van de Nederlandse missie in Kunduz, gezegd.

NOS-verslaggever Lucas Waagmeester meldt dat tot nu trainers uit Duitland in Kamp Kunduz Afghanen opleiden en Nederlandse trainers toekijken.

Maar de voorbereidingen zouden zo goed verlopen dat ook de Nederlanders al in oktober aan de slag kunnen, mits de vorderingen voldoen aan de eisen van de Tweede Kamer.

In oktober wordt de NAVO-training voor Afghaanse rekruten verlengd naar 8 weken, en Nederland wil 8-weekse trainingen gaan geven.

Aanvankelijk werd het geven van basistrainingen uitgesteld tot januari 2012, omdat dan het Duitse trainingscentrum (German Police Training Center) pas klaar zou zijn.

De regering meldde in april dat de vertraging is ontstaan door een te late levering van het benodigde materieel en een te optimistisch werkplan.

Vorderingen
Het wordt een enorme opsteker genoemd voor de Nederlandse missie in Kunduz, die constant te maken heeft met kritiek.

Commandant Ron Smits zegt in de reportage van de NOS: “We hebben flinke vorderingen gemaakt en zijn er in principe klaar voor.”

De vorderingen moeten wel voldoen aan de eisen van de Tweede Kamer en er moeten goede afspraken gemaakt kunnen worden met de Duitsers in Kunduz, die het trainingscentrum leiden.

Duitsland leidt ook voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de provincie Kunduz.

Vorige maand nog meldde de NOS dat de opbouw van de Nederlandse missie in Kunduz vertraging opliep. Militairen hadden gemeld dat het een “logistieke puinhoop” is. Er was gebrek aan materieel en tolken.

Minister Hans Hillen van Defensie snoerde vervolgens de militairen in Kunduz de mond met een spreekverbod.

Kolonel Smits zegt nu dat het probleem met materieel en tolken grotendeels verholpen is en dat soort moeilijkheden bij de opbouw van een missie horen.

Patrouilles
Momenteel gaan vanaf Kamp Kunduz bij Kunduz-stad bijna dagelijks patrouilles het stadscentrum in om politiebureaus te bezoeken.

Leden van de Koninklijke Marechaussee praten daar met leidinggevenden om te inventariseren hoeveel mensen er getraind moeten worden en wat hun opleidingsniveau is.

Dreiging
Het gevaar in Kunduz is groot. Om de paar dagen wordt er wel ergens een explosief gevonden of gaat er een af. De Nederlandse militairen moeten daarom hun collega’s van de marechaussee veilig afleveren bij de politiebureaus.

Trainingscentrum
Het trainingscentrum in Kunduz wordt intussen flink uitgebreid met een sporthal, een schietbaan, een gebedsruimte, slaapzalen en kantoren.

Per trainingsperiode worden momenteel 120 agenten opgeleid. Het trainingscentrum moet uiteindelijk een capaciteit van 520 agenten per training bereiken.