woensdag 28 september 2011

Tom Middendorp volgt Peter van Uhm op als Commandant der Strijdkrachten

Generaal-majoor Tom Middendorp (Foto: ministerie van Defensie)
Generaal-majoor Tom Middendorp zal in juni 2012 generaal Peter van Uhm opvolgen als Commandant der Strijdkrachten. Generaal Van Uhm gaat dan met leeftijdsontslag.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. De 51-jarige Middendorp is momenteel nog directeur Operaties van de Defensiestaf.

Middendorp is onder meer betrokken geweest bij de missies in Bosnië, Irak, Macedonië en Afghanistan.

Als voorbereiding op zijn nieuwe functie wordt generaal-majoor Middendorp vanaf 4 januari 2012 belast met werkzaamheden en projecten bij de Defensiestaf. Hij wordt ook bevorderd tot luitenant-generaal.

Minister Hillen, die Middendorp heeft benoemd, prijst de militaire en communicatieve kwaliteiten van Middendorp, die evenals Van Uhm voortkomt uit de landmacht.

Voor Hillen stond het niet vast dat na de lucht- en landmacht de marine vervolgens de nieuwe commandant zou leveren.

Voor generaal Peter van Uhm komt een einde aan een militaire carrière die in 1972 begon. Hij volgde op 17 april 2008 generaal Dick Berlijn op als Commandant der Strijdkrachten. Berlijn was afkomstig van de luchtmacht.

Tom Middendorp werd in 2006 werd voor de eerste keer uitgezonden naar Afghanistan, waar hij functioneerde als Senior Political Advisor.

Begin 2008 kreeg hij het commando over 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot. Ruim een jaar later volgde een tweede uitzending naar Afghanistan, waar hij het commando voerde over de Taskforce Uruzgan.

Commandant Landstrijdkrachten
Minister Hillen heeft ook bekendgemaakt dat Commandant Landstrijdkrachten Rob Bertholee wordt opgevolgd door generaal-majoor Mart de Kruif.