zondag 11 september 2011

Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor kwartiermakers missie Kunduz

Meer dan 250 Nederlandse militairen hebben donderdag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen voor hun werk in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz. De medaille was onder meer voor de kwartiermakers die de missie in Kunduz opbouwden.

Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De onderscheidingen werden donderdag door Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm in de Expo in Houten uitgereikt.

Peter van Uhm reikte de medailles uit aan ruim 250 militairen van de landmacht, luchtmacht, marine en Koninklijke marechaussee die in Afghanistan hebben gediend.

Het is voor het eerst dat soldaten die in Kunduz en Mazar-e-Sharif gestationeerd waren de Herinneringsmedaille Vredesoperaties hebben ontvangen.

Taken
De onderscheiden militairen werkten mee aan de afbouw, of redeployment, van de Taskforce Uruzgan en de opbouw, of deployment, van de nieuwe politietrainingsmissie in Kunduz.

De kwartiermakers hebben onder meer gezorgd voor telefoonlijnen, internetverbindingen, de gebouwen en de aanwezigheid van voertuigen en wapens voor de politiemissie in de Noord-Afghaanse provincie.

In Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de buurprovincie Balkh, worden het Nederlandse contingentscommando en de vier F-16's gestationeerd. Beide eenheden bevinden zich nu nog in Kandahar.

De onderscheiding ging ook naar soldaten die vanuit de Zuid-Afghaanse stad Kandahar de missie in Kunduz hebben voorbereid. Zij droegen er zorg voor dat groot materieel vanuit Uruzgan naar het noorden van Afghanistan werd getransporteerd.

Generaal Van Uhm zei tegen de militairen: “Een deel van u is hier vanwege de bijdrage aan het begin van de missie in Noord-Afghanistan, een ander deel vanwege het einde in Zuid-Afghanistan. Afbreken en opbouwen tegelijkertijd; het is bijna onmogelijk, maar u heeft het mogelijk gemaakt.”

Thuisfront
Een woordvoerder van Defensie zegt dat “de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties in de Houtense evenementenhal niet alleen voor de militairen zelf een mooi ceremonieel sluitstuk van hun uitzending was.

Ook hun relaties, 400 man sterk, maakten applaudisserend en fotograferend van het moment gebruik de gepasseerde missie feestelijk af te ronden”.

Het thuisfront kreeg van generaal Van Uhm “het roosje” uitgereikt, een speld met een verzilverde roos.

“Ik wil u hartelijk danken voor uw bijdrage aan deze missie,” zo richtte generaal Van Uhm zich tijdens de ceremonie tot de relaties op de tribune. “Dankzij u konden wij zoveel van onze mensen vragen.”

Missie Afghanistan
Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de International Security and Assistance Force (ISAF) van de NAVO de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

De ISAF-troepenmacht heeft tot taak de Afghaanse regering te steunen bij het creƫren van veiligheid en de wederopbouw van Afghanistan.

In januari 2011 besloot de Nederlandse regering een politietrainingsmissie die bestaat uit 545 manschappen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te sturen. Deze zal tot en met 2014 actief zijn om Afghaanse agenten op te leiden.