zondag 3 april 2011

Sap waarschuwt kabinet zich aan beloften over missie Kunduz te houden

GroenLinks-leider Jolande Sap heeft zondag in het programma Buitenhof gezegd dat ze wil dat het kabinet zich houdt aan de toezeggingen die zijn gedaan over de trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.

Ze wil dat het kabinet de Kamer serieus neemt in de beloften over de missie, zo zei ze in de uitzending van Buitenhof.

Zo heeft ze nog vragen over het civiele karakter en de mening van de agenten, die zelf het liefste gaan vechten tegen de Taliban. Ze vraagt: hoe houdbaar is het civiele karakter?

De opgeleide agenten zullen niet in Kunduz blijven, hoe kan men die blijven volgen? Ook dat is een belangrijke vraag voor Sap. Ze vindt het van belang dat die agenten gevolgd blijven worden.

Ongerustheid bestaat ook over de veiligheidssituatie in Kunduz. Het kabinet schetste dat Kunduz veiliger is dan andere provincies, maar het geweld is opgelaaid en naar verwachting neemt dit in de lente verder toe.

Haar grootste vraag is de schets dat in het najaar begonnen kan worden met het Nederlandse programma. De regering is nog in gesprek met de NAVO over de verlenging van de training van zes naar acht weken.

Het belangrijkste punt voor Sap is dat de agenten een bredere opleiding van 18 weken gaan krijgen, met aandacht voor wetskennis, alfabetisering, mensenrechten en criminaliteitsbestrijding.

Nederland gaat nu eerst in de zomer agenten verder begeleiden die de training van zes weken hebben gehad.

Het probleem zit in de eerste zes weken, dit is volgens Sap een probleem voor het kabinet, waarover ze door zal blijven vragen. Het kabinet heeft de Kamer toegezegd dat ze naar kwaliteit streeft. Sap zegt, opnieuw: "Kabinet, doe daar wat aan."

Ze begrijpt wel dat de agenten door omstandigheden toch moeten vechten tegen de Taliban, maar de verlenging van de training naar 18 weken blijft voor haar een cruciaal punt.

Sap zei dat als het kabinet de beloften aan de Kamer niet nakomt, de steun van GroenLinks voor de missie weg zal vallen.

Dit zou dan betekenen dat de missie geen meerderheid meer heeft in de Kamer en afgebroken wordt.

Zie ook:
GroenLinks ontevreden over brief kabinet Kunduz
Missie start maar aan toezeggingen is niet voldaan