donderdag 28 april 2011

Kabinet moet draagvlak onder burgers voor Kunduz-missie vergroten

Het kabinet moet zich meer inspannen om steun te creëren voor de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Dat hebben verschillende partijen tijdens het debat over de voortgang van de missie kenbaar gemaakt.

Tot nu toe merken regeringspartij CDA en de oppositiepartijen GroenLinks en de SGP niet veel van de toezegging die premier Mark Rutte hierover in januari heeft gedaan, zo schrijft de Telegraaf over de bijeenkomst van disndagavond.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters “moet er niet alleen onder de bevolking draagvlak komen, maar ook in de Kamer. Tot nu toe moeten de fracties informatie met vragen uit het kabinet trekken”.

De SP wees erop dat uit peilingen blijkt dat de bevolking grotendeels tegen de missie is.

Tijdens het debat brachten de ministers wel onder de aandacht dat het Nederlandse besluit om politietrainers naar Kunduz te sturen door de NAVO warm is onthaald.

Dit was ook wel te verwachten omdat de NAVO zit te springen om extra militairen in Afghanistan en trainers voor het Afghaanse leger en de politie.

De verdragsorganisatie zou ook positief staan tegenover de kwaliteitsimpuls die Nederland aan de opleiding van de agenten in Afghanistan wil geven.

Ook de ChristenUnie is nu erg tevreden over de missie. Tweede Kamerlid Joel Voordewind zei voor Radio 1 alle vertrouwen te hebben in de missie.