donderdag 21 april 2011

Soldaten Kunduz nog maanden in tenten gelegerd

Ruim honderd Nederlandse militairen die de politiemissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz voorbereiden moeten tot het einde van het jaar in tentenkampen slapen.

Dat bericht de NOS na de brief van het kabinet van 20 april met antwoorden op Kamervragen. Er komen wel speciale beschermingswanden om de tenten heen te staan.

Militaire vakbonden hadden eerder dit jaar gepleit om de Nederlanders tijdelijk onder te brengen in gepantserde containers. Dit biedt een betere bescherming tegen raketinslagen.

In Uruzgan waren wel gepantserde containers beschikbaar voor soldaten die daar waren gestationeerd.

Maar volgens minister Hans Hillen (Defensie) is de veiligheid van de militairen met de genomen maatregelen afdoende gewaarborgd.

De tentenkampen worden door Duitse troepen beveiligd. Eind 2011 zullen de Nederlanders over betonnen slaapvertrekken beschikken.

Beveiliging lokaties
Het kabinet schrijft in de antwoordbrief van 20 april op Kamervragen over de beveiliging van de verblijfplaatsen van de Nederlanders onder meer dat de tenten eind 2011 zijn vervangen door betonnen slaapvertrekken.

26
Hoe zijn de lokaties, waarop de Nederlanders zullen verblijven, beveiligd?

Zowel de kampen in Masar-e-Sharif en in Kunduz waar Nederlandse militairen en civielen zullen verblijven, als het Politie opleidingscentrum in Kunduz waar Nederlandse opleiders gaan werken, worden onder Duitse verantwoordelijkheid beveiligd. De Nederlanders die werkzaam zijn bij EUPOL verblijven en werken in Kabul op beveiligde compounds. In Kunduz verblijft en werkt EUPOL ook op het Duitse kamp. Aan het begin van de missie zullen de Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif en Kunduz worden gelegerd in tenten, die worden voorzien van aanvullende beschermingsmaatregelen zoals beschermingswanden. Vanaf het einde van 2011 zullen de tenten worden vervangen voor betonnen slaapvertrekken.

Zie ook:
Missie start in juli met praktijkbegeleiding agenten
Brief kabinet meldt waarschijnlijk langere trainingsduur agenten
“Veiligheidssituatie Kunduz relatief goed”