maandag 11 april 2011

Teams Explosieven Opruimingsdienst oefenen met genie voor uitzending Kunduz

Twee teams van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben vorige week in het Brabantse Riel een oefening afgerond waarin ze trainden met de genie in het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen.

Dat maakte het ministerie van Defensie bekend. De militairen moesten daarbij samenwerken onder omstandigheden met een vergelijkbare dreiging als in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

De leden van de EOD-teams maken straks deel uit van de zogenoemde Force Protection (FP). De militairen van deze eenheid beveiligen de Afghaanse politieagenten in opleiding en hun instructeurs tijdens de trainingsmissie.

“Met hun kennis op het gebied van het onschadelijk maken van ge├»mproviseerde explosieven (IED’s) zorgen ze voor een veiligere werksituatie,” zo meldt een woordvoerder van Defensie.

Genie
De teams doorliepen het trainingsprogramma met ’searchers’ van de genie. Deze genisten die ook binnen de Force Protection opereren, speuren naar IED’s en betrekken de EOD erbij zodra ze iets verdachts aantreffen.

De samenwerking tussen beide eenheden werd met een scenario aan het einde van de oefening, die een week duurde, beproefd.

Naast het ondergaan van de specialistische training woonden de explosievenopruimers ook een inlichtingenbriefing bij en deden ze schietoefeningen.

De EOD oefent regelmatig met partners onder uiteenlopende omstandigheden om voorbereid te zijn voor inzet in binnen- en buitenland.

Bermbommen vormen een groot gevaar in Afghanistan. Ongeveer 60 procent van de dodelijke slachtoffers onder buitenlandse militairen de afgelopen drie jaar in het land viel door dit soort explosieven.

Kwartiermakers die de missie voor moeten bereiden zijn vorige week naar Kunduz vertrokken. Het is de bedoeling dat de missie officieel deze zomer begint.