woensdag 27 april 2011

22 politiemensen willen naar Kunduz

In totaal hebben zich 22 Nederlandse agenten opgegeven om mee te doen aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdagavond tijdens het debat over de voortgang van de missie gezegd. De sollicitatietermijn voor agenten is dinsdag gesloten.

Opstelten ontkende dat er sprake is van onrust onder militairen en politiemensen over verschillen in hun arbeidsvoorwaarden tijdens de uitzending, zoals de bonden hadden gemeld.

De regering heeft steeds aangegeven dat er 40 agenten naar Afghanistan zouden gaan, die in Kabul en Kunduz gestationeerd zouden worden. Dit zouden leden zijn van de regionale politiekorpsen en het KLPD.

Van de Nederlandse inzet van 225 opleiders/trainers komen ongeveer 40 civiele politiefunctionarissen terecht bij EUPOL (European Union Police Mission), zo maakte het kabinet eerder bekend.

Hiervan zijn er 25 bestemd voor Kabul voor de opleiding van het hogere kader van de Afghaanse politie en voor de totstandkoming van het nationale trainingscentrum in de provincie Bamiyan.

Vijftien functionarissen worden gestationeerd in de provincie Kunduz voor de uitvoering van het City Police and Justice Project van EUPOL.

Politiemensen kunnen vrijwillig kiezen om op een missie te gaan. Militairen zijn verplicht als hun eenheid daarvoor wordt aangewezen.