vrijdag 15 april 2011

ANP blijft melden dat Nederlandse agenten en militairen vanaf begin volgend jaar Afghanen gaan trainen

Ondanks dat Nederlandse soldaten deze zomer beginnen met de training en begeleiding van Afghaanse politieagenten in Kunduz, meldt het ANP dat de trainingsmissie volgend jaar begint. Minister Rosenthal heeft wel opnieuw bevestigd gekregen dat de opgeleide agenten niet gaan vechten.

Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei donderdagavond na overleg van de NAVO over Afghanistan in Berlijn dat zijn Afghaanse collega Zalmai Rassoul hem had gezegd dat politieagenten niet zullen “uitwaaieren naar offensieve taken”.

Dit heeft de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken onlangs ook aan Den Haag geschreven.

Het ANP meldt vervolgens: “Het is de bedoeling dat Nederlandse agenten en militairen vanaf begin volgend jaar Afghanen gaan trainen.”

Dit nemen onder meer de Volkskrant, RTL, dagblad De Stentor, BNR Radio en tal van andere media over.

Verder liet Rosenthal weten dat de nieuwe missie "heel goed in de huidige overgangsperiode past, waarin de NAVO haar inspanningen verlegt van vechten naar het opleiden van agenten en militairen".

In werkelijkheid beginnen Nederlandse militairen deze zomer Afghaanse politiemensen verder te trainen die de basistraining van zes weken van de NAVO al hebben gevolgd. Vanaf begin volgend jaar gaan ze ook de basistraining geven, die dan minstens acht weken moet duren.

De ChristenUnie maakte gisteren duidelijk dat ze niet alleen van de Afghaanse ministers de bevestiging willen dat de agenten niet voor offensieve taken worden ingezet, maar ook van de gouverneur en politiecommandant van Kunduz.

Zie ook:
Missie Kunduz start gewoon deze zomer en aan toegezegde voorwaarden is niet voldaan
ChristenUnie wil 18 weken politietraining Kunduz, anders moet missie inkrimpen