dinsdag 19 april 2011

Redeployment Task Force Uruzgan keert zelf terug uit Afghanistan

De eenheid die het personeel en materieel uit Uruzgan terugbracht naar Nederland, de terugverplaatsingseenheid, keert zelf huiswaarts. De taken zijn overgedragen aan het National Support Element op het vliegveld van Kandahar.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandag gemeld. Zaterdag droeg commandant luitenant-kolonel Robin Schoonen op Kandahar Airfield de taken van de Redeployment Task Force over aan de Nederlandse ondersteuningseenheid, het National Support Element (NSE), dat onder bevel staat van majoor Bas Homfeld.

Het NSE bestaat uit militairen van alle krijgsmachtdelen. Zij verrichten logistieke werkzaamheden voor de Nederlandse troepen die in Afghanistan verblijven, zoals bevoorrading en de levering van diensten zoals transport, onderhoud, legering, voeding en veldpost.

De Redeployment Task Force vertrok in juli 2010 naar Afghanistan om de vooruitgeschoven posten en de Nederlandse bases in Uruzgan op te breken.

De afgelopen maanden werkten zij vanaf Kandahar Airfield om te bekijken welk materiaal teruggaat naar Nederland, wat in Afghanistan achterblijft en wat voor de politietrainingsmissie in Kunduz gebruikt kan worden.

Oplevering kamp
De Nederlandse ondersteuningseenheid maakt de komende tijd het werk af waar de Redeployment Task Force niet meer aan is toegekomen, zoals het leegruimen en de oplevering van het Nederlandse kamp op de vliegbasis Kandahar.

Bij de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn onder meer nog 4 F-16’s gestationeerd en het Nederlands contingentscommando is er gevestigd.

Daarnaast staan er nog 90 containers en 60 voertuigen gereed voor transport, zoals Bushmaster- en Patria-pantservoertuigen en MB-terreinwagens voor de missie in Kunduz.

Naar verwachting komen de militairen van de terugverplaatsingseenheid eind deze week aan in Nederland.

Ondertussen zijn in Kunduz de kwartiermakers voor de nieuwe politietrainingsmissie aan het werk, die officieel waarschijnlijk deze zomer begint.

Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de NAVO het Provinciaal Reconstructie Team in de provincie Uruzgan. De Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan heeft aan 25 militairen het leven gekost.