dinsdag 26 april 2011

GroenLinks blijft missie Kunduz steunen

GroenLinks is van plan de missie in Kunduz te blijven steunen. Maar de fractie heeft nog wel vragen over de precieze uitvoering zoals het begin en de duur van de trainingen die gegeven gaan worden.

Dat meldt de NOS. De omroep zegt dat GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters benadrukt dat haar fractie begin dit jaar ook al “ja” heeft gezegd tegen de politietrainingsmissie.

Peters laat weten: “Ja blijft ja. Nu is het taak om te controleren hoe het kabinet de voortgang van de missie vorm heeft gegeven.”

Ze wil dinsdagavond bij het Kamerdebat wel duidelijkheid over de precieze duur van de trainingen en over de aanvang ervan.

Dit maakte het kabinet al eerder duidelijk. De duur van de training wordt uitgebreid van zes naar acht weken, militairen beginnen deze zomer met het begeleiden van agenten en begin volgend jaar beginnen politietrainers met het geven van de basistraining.

Vorige week schreef de regering aan de Tweede Kamer dat de duur van de training wordt uitgebreid van zes naar acht weken. Dit was één van de wensen van GroenLinks.

De partij had gedreigd "de stekker eruit te trekken" als niet aan alle voorwaarden zou worden voldaan.

Naar verwachting blijven gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en Partij voor de Dieren tegen de missie.

Voor de missie stemden eind januari VVD, CDA, SGP, GroenLinks (min Kamerlid Ineke van Gent), D66 en ChristenUnie. De laatste partij die toen voor stemde twijfelt nog, en hun steun is ook nodig voor een meerderheid in de Kamer.

Doordat de missie vaak onder de aandacht kwam zoals de voorstanders die willen, en twee partijen die twijfelden veel aandacht kregen, is er in de media maar erg weinig aandacht geweest voor de standpunten van partijen die tegen zijn, zoals de PVV en de SP.

Zie ook:
PVV: “We moeten niet in Afghanistan agenten opleiden, maar hier agenten opleiden”
SP: “Nieuwe missie brengt geen vrede, maar verlengt oorlog”