dinsdag 5 april 2011

Kamer wil meer informatie over vertrek kwartiermakers nog vóór vertrek naar Kunduz

De Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Defensie willen nog voordat de zeventig kwartiermakers woensdag naar Kunduz vertrekken van Defensie weten wat ze daar precies gaan uitvoeren. De Kamer wil dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet.

Dat meldt De Telegraaf. “De Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Defensie roepen het kabinet op in een brief aan te geven dat met het vertrek van deze groep geen “onomkeerbare stappen” worden gezet voor de Nederlandse politietrainingsmissie die daar is voorzien.”

Vooral GroenLinks zou deze verzekering willen hebben. Volgens de krant leggen de commissies niet uit wat die stappen precies inhouden.

De Kamer wil meer informatie over de planning van de missie en weten waarom over het vertrek van de kwartiermakers “niet of nauwelijks” informatie is verstrekt in de kabinetsbrief over de voortgang van de voorbereidingen van de missie.

De Kamer wil niet dat er onomkeerbare stappen worden genomen voordat deze brief is besproken.

Defensie zal aan het verzoek om schriftelijke informatie voldoen en zegt dat het sturen van kwartiermakers binnen de afgesproken voorbereiding past zoals dit met de Kamer is afgesproken.

Defensie ontkent onomkeerbare stappen te zetten. De uitzending van deze manschappen is nodig om de missie op tijd te kunnen laten beginnen.

Het is de bedoeling dat woensdag zeventig kwartiermakers vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan vertrekken. Ze gaan daar voorbereidingen treffen zodat de hoofdmacht bij aankomst meteen aan de slag kan.