zaterdag 23 april 2011

ChristenUnie heeft nog twijfels over trainingsmissie Kunduz

De ChristenUnie blijft belangrijke punten van bezwaar houden over de missie naar Kunduz om daar de politie te gaan trainen. De partij maakt zich nog bezorgd over afspraken met de plaatselijke autoriteiten.

Dat heeft de Telegraaf donderdag gemeld. CU-Kamerlid Joël Voordewind maakt zich nog bezorgd over de afspraken die nog moeten worden gemaakt met de politiecommandant in Kunduz.

De partij gaf al eerder aan dat er ook afspraken moeten worden gemaakt met de gouverneur en de politiecommandant van de provincie over de louter civiele taken van de agenten die worden opgeleid, en niet alleen met Kabul.

Voordewind heeft verder nog vragen over de duur van de opleiding van in totaal achttien weken. Hij is van mening dat dit niet voor iedere rekruut nu helder geregeld is, zo schrijft de Telegraaf.

De ChristenUnie is blij dat een tweede tot het christendom bekeerde Afghaan is vrijgekomen. Voordewind noemt dit “een gunstig voorteken waaruit blijkt dat het regime gevoelig is voor druk van buitenaf als het om mensenrechten gaat. Eerder was nog de doodstraf opgelegd.

Voordewind zei donderdag volgens het ANP dat hij van twee bronnen heeft gehoord dat Shoib Asadullah vrij is. In februari werd Said Musa al vrijgelaten.

De partij wil dat Nederland zich actief inzet voor de rechten van religieuze minderheden in Afghanistan.

Het kabinet heeft intussen vastgelegd met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO dat de basistraining voor agenten wordt verlengd van zes naar acht weken. Daarnaast is er een aanvullende training van tien weken die de agenten buiten de poort begeleidt.

In juli beginnen Nederlandse soldaten met het verder begeleiden van agenten buiten de poort. Begin volgend jaar gaat de basisopleiding voor nieuwe Afghaanse politierekruten van start.

De ChristenUnie zal dinsdag het eindoordeel geven over de missie. Voordewind heeft gezegd dat zijn partij in januari instemde met de missie, maar dat er nog veel losse eindjes waren. Hij gaat ervan uit dat die opgelost worden.

Zie ook:
Missie start in juli met praktijkbegeleiding agenten
Brief kabinet meldt waarschijnlijk langere training agenten
Grote zorgen ChristenUnie over missievoorwaarden