zaterdag 23 april 2011

Nederlandse soldaten op geheime missie OEF in Afrika

Nederlandse militairen nemen zonder toestemming van de Tweede Kamer deel aan een Amerikaanse missie tegen al-Qaeda in Afrika.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Tientallen commando’s en mariniers trainen in stilte sinds 2008 Afrikaanse militairen in de Sahel-landen Mali, Senegal en Tsjaad. Dit doen ze volgens de krant op dezelfde wijze als ze in Kunduz willen gaan doen.

De trainingsmissie is onderdeel van Operation Enduring Freedom (OEF), de Amerikaanse oorlog tegen terreur, The War on Terror. (Ook wel eens vertaald met Oorlog tegen de Angst).

De situatie is aan het licht gekomen door informatie en documenten van het Congres en het ministerie van Defensie in de VS.

Aan Operation Enduring Freedom nemen in Afghanistan ruim 10.000 militairen deel, zo meldde de BBC onlangs.

Ook Nederlandse special forces waren in Afghanistan actief in het kader van deze operatie, maar die zijn na het einde van de missie in Uruzgan teruggetrokken.

De taak van soldaten bij OEF in Afghanistan is het actief opsporen van opstandelingen en het trainen van Afghaanse veiligheidstroepen.

Onbekend
De SP en ChristenUnie hebben verbaasd gereageerd op het nieuws van de Nederlandse aanwezigheid in Afrika en zeggen van niets te weten, aldus het AD.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vraagt het kabinet om opheldering. Hij noemt de trainingsactiviteiten in de levensgevaarlijke Sahel “schimmig” en vindt: "Dit is meer dan een gewone oefening. We zitten daar in een oorlogsgebied.”

Nederland neemt deel aan de grote jaarlijkse operatie Flintlock van het Amerikaanse militaire commando voor Afrika, het US Africa Command (AFRICOM).

Het US Africa Command overkoepelt al de activiteiten van het Amerikaanse leger in Afrika, behalve Egypte. Toen het werd opgericht vreesden critici dat het tot meer oorlog in Afrika zou leiden.

Defensie en Buitenlandse Zaken zeggen dat het slechts een oefening is en er geen verband is met Operation Enduring Freedom. Voor deelname hieraan zou ook geen mandaat van de Kamer nodig zijn, zeggen ze in het AD.

Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie, laat een woordvoerster van Defensie weten.

De geheime missies in Afrika vinden plaats terwijl de Kamer worstelt met het sturen van politietrainers naar het Noord-Afghaanse Kunduz.