dinsdag 18 oktober 2011

7 Nederlandse trainers Koninklijke Marechaussee van missie Kunduz terug in Nederland

7 van de 20 politietrainers van de Koninklijke Marechaussee die in Kunduz betrokken waren bij de basisopleiding van Afghaanse agenten, zijn vervroegd teruggekeerd in Nederland.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Uit de laatste vullingscijfers van de Afghaanse overheid en NAVO bleken in Kunduz meer agenten te werken dan verwacht.

Hierdoor was er minder behoefte aan opleiders en is het zevental afgelopen week als eerste uitgeroteerd.

Tijdens de eerste maanden van de missie in Kunduz zijn alle opleiders van de Koninklijke Marechaussee op meerdere locaties ingezet voor verschillende werkzaamheden.

Defensie zegt dat de Nederlandse trainers tot in detail de 8-weekse opleiding hebben uitgewerkt. Verder keken Nederlandse trainers mee bij het German Police Training Center in Kunduz.

Een ander deel van de opleiders observeerde in Mazar-e-Sharif de pilot van de 8-weekse basisopleiding.

In Kabul werkten de marechaussees aan de ontwikkeling van diverse onderwijsprogramma’s, waaronder die voor een vrouwenopleiding.

Onlangs werd bekend dat er te weinig werk is voor Nederlandse trainers in Kunduz. Van de 20 trainers geven er maar 2 een basiscursus aan Afghaanse rekruten. Defensie wilde ze daarom andere taken geven of vervroegd terugtrekken.

Maar Nederland wist al in april van het gebrek aan werk voor trainers die deel zouden gaan nemen aan de politietrainingsmissie in de gewelddadige Noord-Afghaanse provincie.

Defensie stuurt voor de tweede lichting voor de missie in Kunduz ook maar 10 in plaats van 20 politietrainers naar Afghanistan.

Zie ook:
Defensie haalt politietrainers zonder werk terug uit Kunduz
Defensie belt politietrainers missie Kunduz mogelijk af
Nederland wist al in april van gebrek aan werk voor politietrainers
Taken Koninklijke Marechaussee missie Kunduz aangepast
Trainers marechaussee zonder werk door Nederlandse voorwaarden