donderdag 13 oktober 2011

Defensie haalt politietrainers zonder werk terug uit missie Kunduz

Het ministerie van Defensie haalt circa 7 politietrainers van de Koninklijke Marechaussee eerder terug uit Kunduz omdat er te weinig werk is te doen. Voor de tweede lichting voor de missie Kunduz zullen volgende week ook maar 10 politietrainers naar Afghanistan reizen.

Dat heeft generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten, woensdag tijdens een persconferentie over de missie in Afghanistan bekendgemaakt.

Volgende week zullen voor de volgende lichting die de basistrainingen geeft in plaats van 20 trainers maar 10 trainers vertrekken.

De overige tien opleiders blijven wel stand-by in Nederland.

Er zijn minder rekruten voor de Nederlandse opleiders dan werd verwacht. Daarnaast blijkt er meer behoefte aan de training van onderofficieren bij de politie. Mogelijk worden de marechaussees daar later voor ingezet.

GroenLinks fractieleider Jolande Sap heeft woensdagavond in Pauw en Witteman laten weten dat zij het kabinet vragen gaat stellen over de situatie.

In een interview met de NOS geeft generaal Peter van Uhm ook nadere uitleg over het oefenen met Playmobile met Afghaanse rekruten. Hij noemt dit een uitstekend didactisch middel.Training agentes
De Nederlandse trainers zijn ondertussen ook gestart met het trainen van elf vrouwelijke agenten. Deze vrouwen werken al als agente en krijgen een vervolgopleiding.

Ron Smits, commandant van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz, zei vorige week tevreden te zijn dat de training voor de vrouwen gaat beginnen, zo meldt RTL Nieuws.

Hij erkende dat het moeilijk is om meer vrouwen bij de Afghaanse politie te krijgen, maar vond ook dat “we toch ergens moeten beginnen, anders verandert er nooit iets”.