donderdag 20 oktober 2011

Kamerleden bezoeken politiemissie Afghanistan

De Tweede Kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Coskun Çörüz (CDA), Jasper van Dijk (SP), Wassila Hachchi (D66), Hero Brinkman (PVV) en Mariko Peters (GroenLinks) hebben een bezoek gebracht aan de missie in Afghanistan.

De parlementsleden maken deel uit van de Vaste Commissie voor Defensie, Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken.

Ze spraken met de civiele en militaire trainers over de politiemissie. Ze werden vergezeld door ambassadeur Radinck van Vollenhoven en generaal-majoor Tom Middendorp, de directeur Operaties van Defensie, en toekomstig Commandant der Strijdkrachten.

De Kamerleden spraken onder meer met functionarissen van de provincie Kunduz en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties over de verbetering van het juridisch systeem, de mishandeling van gevangenen en de rol van vrouwen bij de politie.

De Afghaanse deelnemers aan de discussie spraken hun waardering uit voor de Nederlandse inspanningen voor versterking van de rechtsstaat en de rechten van kwetsbare groepen als vrouwen en kinderen.

De burgemeester van Kunduz zei zich in te zetten voor meer openheid in het bestuur.

De parlementariërs hadden verder een ontmoeting met Nederlandse politietrainers en Afghaanse agenten die ze opleiden.

In een gesprek met gouverneur Muhammad Anwar Jegdalek en de provinciale politiecommandant Samiullah Qatra spraken ze over een rapport van de VN over martelingen van gevangenen.

De zeven Kamerleden reisden maandag naar Afghanistan en keerden donderdag terug in Nederland.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul bracht het zevental onder meer een bezoek aan het parlement, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de European Union Police Mission (EUPOL) en de NATO Training Mission Afghanistan (NTM-A).