maandag 10 oktober 2011

Generaal Jac Jansen en burgemeester Peter van der Velden bezoeken F-16's Afghanistan

Luitenant-generaal Jac Jansen, de Commandant Luchtstrijdkrachten, heeft dit weekeind met Peter van der Velden, de burgemeester van Breda, een bezoek gebracht aan Afghanistan. Ze bezochten het F-16 detachement op Kandahar Airfield (KAF) in het zuiden van het land.

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt. Jac Jansen zei: “Ik ben heel trots op de deskundigheid en maximale inzet waarmee de mensen als één team hun taak uitvoeren. We zitten al ruim 8 jaar onafgebroken in en boven Afghanistan, een bijzondere prestatie!”.

Tijdens het bezoek was er ook een ontmoeting met 2 personeelsleden van de Koninklijke Luchtmacht die afkomstig zijn uit Breda.

Zij vertelden burgemeester Peter van der Velden uitgebreid over hun werkzaamheden bij de beveiligingseenheid waar ze deel van uitmaken.

Van der Velden bracht zijn bezoek aan de luchtmachtbasis in Kandahar op uitnodiging van de Commandant van de Luchtstrijdkrachten.

Het hoofdkantoor van de luchtmacht is gevestigd in Breda. Veel Bredanaars zijn betrokken bij de internationale missies.

Om veiligheidsredenen was het bezoek niet eerder aangekondigd.

Air Task Force
De F-16’s van de Air Task Force (ATF) worden vanaf Kandahar Airfield (KAF) ingezet in heel Afghanistan om de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO te ondersteunen.

De jachtvliegtuigen worden “de ogen en oren van de eenheden op de grond” genoemd. Ze zijn in staat om routes te verkennen en bermbommen op te sporen.

Indien nodig kan er vanuit de lucht steun worden gegeven aan de eenheden op de grond.

Binnenkort verhuist de Air Task Force, die bestaat uit 4 F-16-gevechtsvliegen met 120 manschappen, naar Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. Zo kan de Politietrainingsmissie in Kunduz sneller worden ondersteund.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het zorgvuldig inpakken en het voorbereiden op de verhuizing naar het vliegveld van de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.