vrijdag 21 oktober 2011

11 politievrouwen Kunduz geslaagd voor veiligheidscursus

Nederlandse marechaussees geven schietles (Foto: ministerie Defensie)
De eerste lichting Afghaanse politieagentes voor de Nederlandse politietrainers is donderdag geslaagd voor de veiligheidsopleiding. De training werd gegeven door Nederlandse marechaussees. De Security Awareness Course die de agentes volgden duurde twee weken.

Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. In de cursus van 2 weken hebben de Afghaanse agentes onder meer leren fouilleren en boeien. Dit brengt de agentes op een hoger niveau en versterkt hun positie.

Tijdens de diploma-uitreiking, die werd bijgewoond door onder meer de mannelijke politierekruten, spraken de politiecommandant van Kunduz en de directrice van het bureau Sociale Zaken van een mijlpaal, aldus Defensie.

Majoor Sander Emeis, de chef van het Nederlandse genderteam, zei: “Toen we hier aankwamen, gebeurde er al iets voor vrouwen maar nog niet structureel. Samen met de Duitsers en de Amerikanen hebben we nu de eerste 11 van in totaal 22 politievrouwen opgeleid.”

Emeis vertelde verder dat de politievrouwen bij het hoofdkwartier van de politie in Kunduz werken.

Deze maand beginnen de andere 11 agentes aan de zogenoemde Security Awareness Course.

NTM-A
De Afghaanse agentes die deze korte cursus hebben afgerond werden al eerder getraind door de NTM-A, de NATO Trainingsmissie in Afghanistan, zo vertelde politietrainsters Annmie afgelopen donderdag voor Radio 1.

Inhoud opleiding
De opleiding voor de vrouwen wordt gegeven door 2 Nederlandse vrouwelijke marechaussees en een Duitse trainster. Zij leren de agentes, naast fouilleren en boeien, hoe ze controleposten moeten bemannen. Daarnaast krijgen de Afghaanse agentes schietlessen.

Verder wordt aandacht besteed aan het Afghaanse recht en mensenrechten.

Een Nederlandse sportinstructrice brengt de vrouwen de beginselen van zelfverdediging bij en leert ze aan de hand van sportactiviteiten.

Structureel
Sander Emeis zegt: “Voor de vrouwen is het ook belangrijk dat de Afghaanse overheid deze opleiding erkent. Uiteindelijk moet de opleiding blijvend worden. Verder gaan we de geslaagde vrouwen volgen en begeleiden bij het in de praktijk brengen van de lessen.”

“Uiteindelijk hopen we dat de opleiding ook zorgt voor nieuwe instroom,” aldus Ermeis.

Bij de politie van Afghanistan zijn ongeveer 1.000 vrouwen werkzaam, waarvan ongeveer 200 in de noordelijke regio van het land.

Agentes in Kunduz leren fouilleren (Foto: ministerie van Defensie)

Zie ook:
Het belang van vrouwen bij politie Afghanistan
Training politievrouwen in Kunduz gestart
Trotse agentes bij politie Mazar-e-Sharif