Duitse politietrainsters met rekruten (Foto: Duitse politie) |
Dat heeft generaal Peter van Uhm, de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, woensdag gemeld. De vrouwen werken al als agent en krijgen van de Nederlanders een vervolgopleiding.
Volgens Van Uhm zijn de vrouwen blij dat ze de kans krijgen om een opleiding te volgen en zijn ze tevreden over hun accommodatie, zo meldt RTL Nieuws.
Kolonel Ron Smits, de commandant van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz, zei vorige week tevreden te zijn dat de training voor de vrouwen gaat beginnen.
Hij erkende wel dat het moeilijk is om meer vrouwen bij de Afghaanse politie in te lijven, maar vond ook dat “we toch ergens moeten beginnen, anders verandert er nooit iets.”
Een opmerkelijke uitspraak, omdat er in de noordelijke politieregio van Afghanistan al 200 vrouwen werkzaam zijn bij de politie.
Ook worden Afghaanse agentes al opgeleid door politie-instructrices uit Duitsland. De Duitse hulporganisatie Gesellschaft für technische Zusammenarbeit (GTI) organiseert hier voor de vrouwen een alfabetiseringscursus bij.
Ron Smits vertelde ook dat de training van mannelijke agenten van belang is voor de positie van vrouwen in Afghanistan. Sommige lessen worden gegeven door vrouwen.
Smits zei volgens RTL: “Dan komt de discussie op gang waarom ze een Nederlandse vrouw anders behandelen dan een Afghaanse,” die het al een hele stap vindt dat de rol van de vrouw wordt besproken.
Oud nieuws
Eind september werd trouwens al gemeld dat de training voor agentes in Kunduz is begonnen, maar goed nieuws meldt Defensie graag twee keer, en slechter nieuws meldt Defensie graag niet?
Vrouwen vooral op politiebureaus
Bij de Afghaanse civiele politie werken in totaal ongeveer 1000 vrouwen. Zij doen vrijwel geen werk op straat, maar worden vooral ingezet op politiebureaus om vrouwen te fouilleren, bij huiszoekingen of bij meldpunten voor vrouwen en kinderen, aldus RTL Nieuws.
Het is lastig vrouwen te rekruteren voor de Afghaanse politie. Ze lopen een groot risico op aanslagen en veel families staan een carrière voor vrouwen niet toe.
Beter toegang tot 'justitiële keten'
RTL meldt verder dat de missie in Kunduz naast de opleiding van agenten tot doel heeft om verbetering te brengen in de zogenoemde justitiële keten in Afghanistan waar onder meer rechtbanken deel van uitmaken.
“Met speciale hulpprogramma's wordt geprobeerd vrouwen ook van die keten deel te laten uitmaken en vrouwen betere toegang te geven tot de gerechtelijke diensten.”
Politievrouwen trots
Alle vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud die kunnen lezen en schrijven komen in aanmerking om bij de Afghaanse politie te gaan werken.
Politievrouw Lina Sahr zei onlangs: “Er is behoefte in de samenleving aan vrouwelijke artsen, en dezelfde behoefte bestaat aan vrouwelijke agenten, in het bijzonder in ons islamitisch land met bepaalde tradities en een bepaalde cultuur.”
Bij de 303 Pamir zone, de politieregio Noord-Afghanistan, werken momenteel ongeveer 200 agentes. Ze maken ook snel promotie.
Zie ook:
Trotse agentes bij politie Mazar-e-Sharif
Politietrainsters Duitsland beginnen basiscursus voor Afghaanse agentes