De nieuwe bevelhebber van de Nederlandse politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, kolonel Nico van der Zee, zal de komende tijd gaan proberen voorstellen te doen om zijn trainers aan het werk te houden.
De commandant van de Politietrainingsgroep II (PTG II) wil dit doen zonder dat het mandaat voor de missie in het gedrang komt.
Dat meldt dagblad De Stentor. Van der Zee (48) deed zijn uitlatingen zondag in een interview met het ANP, voordat hij zondag naar Kunduz vertrekt.
Van der Zee zei: "Ik besef dat de regels er zijn. Dan zeg ik, kom met plannen en voorstellen en opties die aansluiten bij het mandaat, zodat er zo snel mogelijk positief op gereageerd kan worden.”
De kolonel is van mening dat die voorstellen wel moeten worden getoetst.
Hij vindt dat dit kan worden gedaan in Den Haag, door de Tweede Kamer, maar ook door collega's van de Europese politiemissie EUPOL of de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan.
Knellend mandaat
Van der Zee weet nog niet of hij zich beperkt zal voelen door het knellende mandaat.
Hij zegt: “Uiteindelijk moet je wel een zekere bewegingsvrijheid hebben om de missie tot een goed einde te brengen. Maar ik moet nog zien of ik het in de praktijk als knellend ga ervaren.”
Van der Zee is werkzaam geweest in Den Haag en zegt daarom te begrijpen hoe in de politiek over de missie wordt gedacht en de discussie hem daarom niet frustreert. Hij vindt het mandaat van Den Haag ook niet onverstandig.
De bevelhebber van de Politietrainingsgroep II vindt het niet onverstandig dat er een mandaat uit Den Haag is.
“Als je te veel vrijheid geeft, kan het ook uit de bocht gieren. In bepaalde opzichten is het dus verstandig. De commandant in Kunduz moet zich dan ook realiseren dat hij met een Nederlands mandaat op pad is.”
Te weinig werk
Defensie maakte onlangs bekend voor de tweede rotatie in Kunduz het aantal basistrainers van de Koninklijke Marechaussee terug te brengen van 20 naar 10, omdat er momenteel onvoldoende werk is in Kunduz.
7 politietrainers van de marechaussee van de eerste lichting keerden al vervroegd uit Afghanistan terug naar Nederland.
Defensie zou gaan kijken of er andere taken voor de trainers zijn, zoals de opleiding van onderofficieren van de Afghaanse politie of Afghaanse trainers.
Hier dringt de NAVO ook op aan. Maar de vraag is wat de politieke partijen hiervan vinden.
Mening politieke partijen
Na het bezoek vorige week van een Kamerdelegatie aan de politiemissie in Kunduz maakte Volkskrant-verslaggever Theo Koelé een rondgang langs de Kunduz-gangers.
NAVO-topmilitairen drongen er bij de Kamerleden op aan de Nederlandse inzet uit te breiden door Afghaanse onderofficieren en de grenspolitie bij de training te betrekken.
Hierdoor wordt een "potentieel" van 700 tot 800 man aangeboord. Dit is een veelvoud van wat nu in opleiding is.
Maar agenten van de grenspolitie opleiden ligt gevoelig omdat de grenspolitie ook moet vechten, en een partij als GroenLinks staat op een louter civiel karakter van de missie en zo mogen agenten volgens het mandaat niet vechten.
D66-Kamerlid Wassila Hachchi zei na haar bezoek aan Kunduz dat het “een echte eyeopener” was, en: ”We moeten realistisch zijn. Zonder het mandaat van de missie te veranderen, kunnen we meer doen.”
Haar partij stelde na het bezoek van de Kamerdelegatie aan Kunduz voor om trainers in te zetten voor de opleiding van agenten uit andere regio's.
In Kunduz worden ook rekruten opgeleid uit andere provincies in het noordoosten van Afghanistan.
Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) zei: “Als de realiteit anders blijkt dan we in Den Haag dachten, moeten we ons richten op meer doelgroepen.” Maar ze wenst nadrukkelijk geen “paramilitaire missie”.
CDA-Kamerlid Coskun Cörüz zei: “Als we onszelf onnodige beperkingen opleggen leidt dat tot kapitaalvernietiging.” Maar hij ziet geen reden het civiele karakter van de missie aan te tasten.
Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks zei dat haar partij open staat voor alles wat past binnen het mandaat.
Gedoogpartner PVV blijft de operatie zien als geldverspilling.
Hero Brinkman zei in de Volkskrant: “De Nederlanders in Kunduz zitten om werk verlegen, ze smeken om uitbreiding van de training.”
SP-Kamerlid Jasper van Dijk zei na zijn bezoek aan Kunduz: “Het schiet hier niet op. Om enkele tientallen trainers hun werk te laten doen zijn honderden militairen en zwaar materieel nodig voor de beveiliging.”
Een deel van politiek Den Haag krijgt al zeker een half jaar van critici te horen dat ze voorbijgaan aan de realiteit in Kunduz.
Zie ook:
7 Nederlandse trainers Koninklijke Marechaussee van missie Kunduz terug in Nederland
Defensie haalt politietrainers zonder werk terug uit Kunduz
Defensie belt politietrainers missie Kunduz mogelijk af
Nederland wist al in april van gebrek aan werk voor politietrainers
Taken Koninklijke Marechaussee missie Kunduz aangepast
Trainers marechaussee zonder werk door Nederlandse voorwaarden
zondag 23 oktober 2011
Kolonel Nico van der Zee gaat als nieuwe commandant Kunduz rand mandaat opzoeken
Labels:
geen werk,
mandaat,
Nico van der Zee,
PTG-II,
Wassila Hachchi