Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie is boos omdat hij het werkbezoek dat zeven parlementsleden deze week aan Kunduz brachten moest missen. Omdat er een extra beveiliger mee moest, was er geen plaats voor hem in het vliegtuig en kreeg hij te horen dat hij thuis kon blijven.
Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Voordewind verwijt Defensie zaterdag “gebrek aan politiek inzicht en amateurisme” en noemt het “niet slim'” om uitgerekend de ChristenUnie geen gelegenheid te geven om te zien hoe de missie in praktijk gaat.”
Joel Voordewind had in Kunduz bijvoorbeeld met opgeleide politiemensen willen spreken. “Het is lastig om de voortgang van de missie en aanvullende voorstellen alleen vanaf papier te beoordelen,” zo zegt hij in het Eindhovens Dagblad.
Hij stelt verder in de krant: "Mijn partij heeft z'n nek uitgestoken en de missie gesteund. Ik hoor nu na het werkbezoek allerlei proefballonnetjes voorbij komen, maar ik reageer voorlopig niet op wijzigingsvoorstellen.”
Verschillende Kamerleden waren niet op de hoogte van de realiteit in Kunduz, en kwamen na het bezoek met allemaal ideeën op de proppen om het mandaat voor de missie in Kunduz dan maar te wijzigen, te verruimen.
Voordewind heeft intussen minister Hans Hillen (Defensie) laten weten dat hij de gemaakte afweging “onverstandig” noemt.
De defensiedeskundige van de ChristenUnie heeft nog geprobeerd met een burgervlucht naar Afghanistan te reizen, maar hij vraagt zich af of Defensie nou niet een iets groter toestel had kunnen nemen?
Bezoek Kamerleden
Donderdag werd bekend dat een Kamerdelegatie onder leiding van Hero Brinkman de civiele en militaire politietrainers in Kunduz had bezocht.
De delegatie bestond uit Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Coskun Çörüz (CDA), Jasper van Dijk (SP), Wassila Hachchi (D66), Hero Brinkman (PVV) en Mariko Peters (GroenLinks).
De parlementsleden hebben zitting in de Vaste Commissie voor Defensie, Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken.
Ze spraken onder meer met de politiechef en de gouverneur van de provincie over de rol van vrouwen bij de politie in Afghanistan en de martelpraktijken van politieagenten in gevangenissen in Kunduz.
In de Afghaanse hoofdstad Kabul bracht het zevental een bezoek aan het parlement, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de European Union Police Mission (EUPOL) en de NATO Training Mission Afghanistan (NTM-A).
Zie ook:
Kamerleden bezoeken politiemissie Afghanistan