zaterdag 21 april 2012

Straatnaam voor gesneuvelde korporaal Cor Strik in Amersfoort

Ter nagedachtenis aan korporaal Cor Strik is in Amersfoort vrijdag een straat naar hem vernoemd. Cor Strik sneuvelde 5 jaar geleden in de provincie Helmand tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. Precies 5 jaar nadat korporaal Cor Strik in de Afghaanse provincie Helmand sneuvelde, is er in Amersfoort een pad naar hem vernoemd.

Burgemeester Lucas Bolsius en de ouders van de omgekomen militair onthulden vrijdagochtend tijdens een herdenkingsplechtigheid het naambord.

Dat gebeurde in aanwezigheid van verdere familie van Cor Strik, vrienden en oud-collega’s van de landmacht.

Cor Strik sneuvelde op 21-jarige leeftijd door een bermbom. Hij was militair van de Tijgercompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade.

Hij kwam om het leven toen een geïmproviseerd explosief ontplofte tijdens een voetpatrouille tijdens een operatie in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand, een provincie ten zuiden van Uruzgan.

De gemeente Amersfoort, waar Strik vandaan kwam, besloot vorig jaar een route naar hem te vernoemen.

Dit werd het Korporaal Strikpad, een fietspad tussen de Barchman Wuytierslaan, waaraan een kazerne ligt, en het sportpark Bokkeduinen met een voetbalvereniging waar Cor Strik lid van was.

Nederland leidde voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO van augustus 2006 tot augustus 2010 de provincie Uruzgan. Deze Nederlandse missie heeft aan 25 militairen het leven gekost.


Aantekening:
Op de noodlotige dag kwam ook de Amerikaanse militair Alex van Aalten om het leven. Van Aalten probeerde Cor Strik te bergen en werd vervolgens ook geraakt door een geïmproviseerd explosief.

Enige tijd geleden hebben de ouders van Cor Strik ook de ouders van Alex van Aalten, die Nederlandse wortels had, ontmoet.

In de documentaire “Een lintje waard” werd aandacht besteed aan het verhaal van Cor Strik en Alex van Aalten.

"Een lintje waard is het verhaal van Cor Strik en Alex van Aalten. Beiden stierven op 20 april 2007 in Afghanistan door bermbommen. Cor als de eerste Nederlandse militair die in een gevechtssituatie omkwam. Alex, een vaderlandslievende, gelovige Amerikaanse militair met Nederlandse voorouders, als de soldaat die vrijwillig het lichaam van Cor wilde bergen en daarbij om het leven kwam."

Lees verder:
Een lintje waard (EO; 09-09-2008).