donderdag 19 april 2012

Derde lichting politietrainers van Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Kunduz

137 militairen van de derde lichting politietrainers zijn donderdag vanaf de Vliegbasis Eindhoven naar Kunduz vertrokken. De soldaten werden uitgezwaaid door familie en vrienden.

Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De derde Police Training Group (PTG) bestaat naast marechaussees vooral uit mariniers en gaat volgende maand aan de slag.

De derde rotatie staat onder leiding van kolonel der mariniers Jarst de Jong en civiel vertegenwoordiger Simon van der Burg.

De manschappen gaan in Afghanistan politieagenten opleiden en proberen de rechtsstaat te versterken. Ze werden voor hun vertrek toegesproken door brigadegeneraal Richard Oppelaar, de commandant van het Korps Mariniers.

Oppelaar zei: “U gaat de Afghanen helpen de rechtsstaat verder op te bouwen en de openbare orde te handhaven. Afghaanse burgers moeten meer vertrouwen krijgen in de politie. De agenten moeten daarom dichter op de bevolking zitten. Bij deze toenadering gaat u helpen. Naast allerlei opleidingen gaat het vooral ook om de uitvoering in de praktijk. Uw missie is een belangrijke volgende stap naar zelfstandigheid.”

POMLTs
De overige militairen van de derde Politietrainingsgroep vertrekken begin mei. Daaronder zijn ook militairen van Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs) die met de politierekruten in Kunduz de straat op gaan, aldus Defensie.

Civiele adviseurs
De politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is ongeveer 10 maanden geleden van start gegaan. De missie is ook gericht op het versterken van de justitiƫle keten in Afghanistan.

Nederland zet voor het verbeteren van de justitiƫle keten naast militairen ook personeel in van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.

De civiel vertegenwoordiger Simon van der Burg wordt dan ook vergezeld door een nieuwe politiek- en rechtsstaatadviseur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De tweede lichting politietrainers (PTG-2), die onder bevel staat van kolonel Nico van der Zee, wordt de komende weken in fases afgelost.Zie ook:
Derde lichting politietrainers missie Kunduz donderdag naar Afghanistan
Honderden Nederlandse mariniers op missie naar Kunduz
Kolonel Jarst de Jong uit Maren-Kessel aankomend commandant missie Kunduz
Soldaten hoofdmacht Politietrainingsgroep 1 terug in Nederland