donderdag 12 april 2012

Politietrainers missie Kunduz starten opleiding Afghaanse onderofficieren

Afghaanse onderofficieren krijgen instructies onder toeziend oog Nederlandse marechaussee: foto ministerie van Defensie
Nederlandse politietrainers in Kunduz leiden sinds begin april ook onderofficieren op voor de politie in de Noord-Afghaanse provincie. Tot nu toe werden alleen Afghaanse politierekruten en agenten opgeleid tot het niveau “basic patrolman”.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. Naast de cursussen tot basic patrolman en onderofficier is er nog de opleiding tot “advanced patrolman”.

De Tweede Kamer gaf in november toestemming om ook Afghaanse onderofficieren en politietrainers op te leiden.

Opleiding basic patrolman
Op het German Police Training Centre in Kunduz, dat onderdeel is van de Nato Training Mission in Afghanistan (NTMA), werden nog alleen Afghaanse politierekruten en agenten opgeleid tot het niveau basic patrolman.

Dat gebeurde onder anderen door trainers van de Koninklijke Marechaussee. De Afghaanse cursisten leren in het 8 weken durende lesprogramma onder meer basis politievaardigheden zoals fouilleren en het verrichten van aanhoudingen.

Opleiding sergeant
Sinds begin april worden nu ook onderofficieren opgeleid door de Nederlandse politietrainers.

De lesduur van deze opleiding is afhankelijk van de vooropleiding van de cursisten en ligt tussen de 8 en 16 weken.

Na afloop van de opleiding wordt de cursist bevorderd tot de rang van korporaal of sergeant bij de Afghaanse politie. De onderofficieren zullen alleen aan de slag gaan in de provincie Kunduz.

Nederland geeft geen toestemming om door Nederland opgeleide Afghaanse agenten in andere provincies in te zetten. Hierover is vorig jaar een overeenkomst getekend met de landelijke en plaatselijke Afghaanse autoriteiten.

Advanced patrolman
Nederlandse politietrainers geven in Kunduz ook opleidingen op het niveau advanced patrolman.

Bij deze vervolgopleiding voeren politieagenten patrouilles uit onder begeleiding van trainers van de Koninklijke Marechaussee, de zogenoemde Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs).

De agenten leren hierbij vooral om in contact te treden met de burgerbevolking en zo hun vertrouwen te winnen. Dit wordt aangeduid met de term community policing.

Community policing draait om het winnen van het vertrouwen van de bevolking.

De politie kan dit vertrouwen winnen door te laten merken dat ze benaderbaar is voor burgers. Dit kunnen agenten bereiken door contact te leggen met de bevolking.

De Tweede Kamer stemde in november in met het voorstel van de regering om de politiemissie in Kunduz uit te breiden met het opleiden van Afghaanse onderofficieren en politietrainers.

Zie ook:
Politietraining Kunduz richt zich op vertrouwen winnen bevolking, sleutelterm “community policing”
Kamer achter deel voorstellen uitbreiding taken missie Kunduz