vrijdag 6 april 2012

Afghaanse rechercheurs in Kunduz ontvangen certificaat cursus ‘getuigenverhoor’

Acht Afghaanse rechercheurs hebben begin april op het Regional Training Centre bij de Noord-Afghaanse stad Kunduz met succes de cursus ‘getuigenverhoor’ afgerond. Onder de cursisten was een vrouw. Ze leerden onder meer hoe waardevol een getuige is.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag gemeld. Commissaris Jasper Ritzema, hoofd van de Europese politiemissie EUPOL in Kunduz, reikte aan de cursisten het bijbehorende certificaat uit.

De cursus was bedoeld om Afghaanse rechercheurs te helpen om beter politieonderzoek uit te voeren en getuigen te onderkennen en verhoren. De opgedane kennis is van belang bij het politiewerk.

Goed getuigenverhoor maakt strafzaak sterk
Commissaris Ritzema benadrukt in een verklaring van het ministerie het belang van de opleiding. Hij zegt: “Een goed getuigenverhoor maakt een strafzaak sterker in de rechtszaal. Getuigenverklaringen kunnen belangrijke puzzelstukjes zijn in een complex onderzoek.”

De cursus werd afgesloten met een feestelijke slotdag, waarbij inspecteur Jos de Vries met zijn cursisten , waaronder één vrouw, terugblikt op de voornaamste leerpunten.

Leerpunten
De Vries somt als leerpunten van de cursus op: “Schrijf vanaf het begin van je onderzoek alles op wat je waarneemt bij een plaats delict. Schrijf als je een sigarettenpeuk vindt bijvoorbeeld het merk op. Maar bovenal: wees betrouwbaar en behandel een getuige goed, als een vriend. Dat helpt bij je onderzoek. Laat de getuige eerst zelf vertellen en maak daarna gebruik van de Zeven Gouden W’s."

Met de zogenoemde Zeven Gouden W’s worden vragen bedoeld in het belang van een onderzoek. Deze waren op zeven vellen papier aan de wand van het leslokaaltje geprikt.

In het Engels en Dari (de lokale taal in Kunduz) zijn deze vragen: “What (chi), who (key), when (chi waqt), how (chetawr), where (kuja), with what (hamrai chai) en why (chera).”

Tevreden cursisten
Eerste luitenant Jamalluddin heeft veel opgestoken van de cursus. Hij zegt in de verklaring: “De Nederlandse leraren gaan heel respectvol met iedereen om. De belangrijkste les is dat een getuige vrijwillig meewerkt en niet wordt gedwongen.”

De Vries heeft gemerkt dat een onafhankelijk getuigenverhoor niet vanzelfsprekendheid is in de provincie Kunduz.

Volgens De Vries was dit een uitzonderlijk goede en gemotiveerde groep. Hij merkt op: “De cursisten werken al als rechercheur en vertelden me over de vele vormen van corruptie. Daarom blijf ik erop hameren: wees betrouwbaar.”

Volgens senior captain Naimatullah waren de praktische lessen, ondersteund door filmbeelden, zeer leerzaam. Volgens de rechercheur maken de Zeven Gouden W’s het veel makkelijker om een goede getuigenverklaring op te nemen. “Daarmee werk je heel gestructureerd.”

Onderofficier Maleka, de vrouwelijke cursist, onderschrijft dat. “We hebben geleerd hoe waardevol een getuige kan zijn.”

Commissaris Jasper Ritzemade hield de cursisten bij de uitreiking van de certificaten voor:
“Deze cursus helpt jullie beter politieonderzoek te doen en getuigen te onderkennen en verhoren. Gebruik de opgedane kennis bij jullie belangrijke werk.”

EUPOL
Het ministerie van Veiligheid en Justitie somt aan het eind van de verklaring de werkzaamheden van EUPOL op.

EUPOL is de Politiemissie van de Europese Unie en verzorgt in de provincie Kunduz opleidingen politieleiderschap, recherchecursussen en trainingen op het gebied van informatiegestuurde politie.

Daarnaast verricht EUPOL trainingen die gericht zijn op de bevordering van de samenwerking in de justiële keten, het beschermen van kwestbare groepen en het onder de aandacht brengen van de rechtspositie van verdachten en gedetineerden.

Ook is EUPOL actief in het mentoren van het midden- en hoger kader van de Afghan Uniformed Police (AUP), de recherche en de openbaar aanklagers in Kunduz.

Momenteel werken in Kunduz 17 Nederlandse politiefunctionarissen en 2 Nederlandse juristen.

De regering meldde vorig jaar dat er ook 25 medewerkers voor EUPOL in de Afghaanse hoofdstad Kunduz zouden worden gestationeerd.

Zie ook:
Politiemissie Kunduz en de Nederlandse bijdrage aan EUPOL Afghanistan