woensdag 11 april 2012

Militair teruggehaald uit Kunduz om intrekking Verklaring Geen Bezwaar

Het ministerie van Defensie haalt een soldaat die op dit moment is uitgezonden naar Kunduz deze week terug naar Nederland.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Op basis van onderzoek van de bestanden door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) wordt de Verklaring Geen Bezwaar (VGB) van de militair ingetrokken.

De woordvoerder van Defensie meldt dat het ministerie geen nadere details verstrekt over de identiteit van de militair en deze zaak.

Op het moment van het veiligheidsonderzoek was de informatie die tot de intrekking heeft geleid niet beschikbaar, aldus Defensie.

Controle van de bestanden, wat regelmatig gebeurt, bracht deze informatie alsnog naar boven.

De MIVD bekijkt regelmatig bestanden om te kijken of een medewerker met politie of justitie in aanraking is geweest en of een eventuele veroordeling voor strafbare feiten het functioneren van iemand in de weg kan staan.

Kranten melden dat de afgelopen maanden de MIVD bij bijna 80 militairen ontdekte dat ze de afgelopen jaren met politie of justitie in aanraking zijn geweest. Veel van die zaken, waarbij de VGB kan worden ingetrokken, lopen nog.

Zonder een Verklaring Geen Bezwaar mag een soldaat niet deelnemen aan een missie in het buitenland.