vrijdag 6 april 2012

SP achter verruiming mandaat F-16’s missie Afghanistan

De SP helpt de VVD en het CDA aan een Kamermeerderheid om de Nederlandse F-16’s die aan de politietrainingsmissie in Kunduz verbonden zijn meer bevoegdheden te geven bij gevechtstaken in Afghanistan.

Dat meldt de Telegraaf. De krant bericht vrijdag dat SP-Kamerlid Van Bommel “stelt dat ons land de plicht heeft om bondgenoten in Afghanistan te hulp te schieten”.

Momenteel mogen Nederlandse F-16’s alleen wanneer ze in de lucht zijn bondgenoten die in nood verkeren te hulp komen. Ze mogen echter wel opstijgen als Nederlanders in gevaar verkeren.

Als ze aan de grond staan dan mag er dus onder de huidige regels niet worden opgetreden om bondgenoten te steunen.

Harry van Bommel noemt het immoreel als je in de gelegenheid bent om te helpen en je dat niet doet. Hij zegt het te kunnen billijken als hier verandering in komt.

De Telegraaf noemt het een “verrassende ommezwaai” van de SP, die van mening is dat alle Nederlandse militairen uit Afghanistan teruggetrokken moeten worden.

Nederlandse heeft een Air Task Force (ATF) die bestaat uit vier F-16’s en 120 manschappen gestationeerd op het vliegveld van Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De F-16-jachtvliegtuigen voeren patrouilles uit om onder meer bermbommen op te sporen en mogen hun wapensystemen inzetten om Nederlandse troepen en bondgenoten in nood te hulp te komen.