dinsdag 8 november 2011

Tweede Kamer tegen uitbreiding politiemissie buiten Kunduz

De regering kan niet rekenen op een Kamermeerderheid om de missie in Afghanistan uit te breiden tot buiten Kunduz. GroenLinks en de ChristenUnie zien daar weinig in.

Dat heeft de NOS gemeld. GroenLinks en de ChristenUnie hebben zich volgens de omroep kritisch uitgelaten over de uitbreiding naar mensen buiten Kunduz.

PvdA, SP, PVV en de Partij voor de Dieren waren van begin af aan al tegen het sturen van een nieuwe missie naar de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan.

Zonder de steun van GroenLinks of de ChristenUnie mist de regering daardoor een meerderheid in de Tweede Kamer.

De regering maakte vorige week bekend dat het wil onderzoeken of ook agenten uit andere noordelijke provincies in Kunduz door Nederland kunnen worden getraind.

In Kunduz worden al agenten uit andere provincies in het noordoosten van Afghanistan opgeleid.

Mening ChristenUnie
Het ANP meldt dat de ChristenUnie onderzoek naar een eventuele uitbreiding van het takenpakket van de Nederlandse politietrainers in Kunduz onnodig vindt.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind zei dinsdag dat alleen gekeken moet worden naar wat er binnen de huidige afspraken mogelijk is.

Zijn partij ziet geen heil in het opleiden van Afghaanse grenspolitie en rekruten uit andere provincies.

Mening GroenLinks
GroenLinks staat volgens het ANP huiverig tegenover de opties agenten uit andere provincies en grenspolitie op te leiden. Maar de partij wil het onderzoek van het kabinet afwachten.

GroenLinks Kamerlid Mariko Peters zei: “'Het kabinet gaat zelf over welke mogelijkheden worden onderzocht. Daar kunnen we niet op vooruitlopen.”

Haar partij wil vooral dat door Nederland getrainde agenten niet worden ingezet om te vechten. Als er aan deze voorwaarde wordt voldaan, dan valt volgens Peters met GroenLinks te praten.

Politiekader en politietrainers
Volgens de NOS voelt een Kamermeerderheid wel voor het plan van het kabinet om ook lager politiekader en politietrainers te gaan opleiden.

Grenspolitie
De regering wilde ook onderzoeken of de Afghaanse grenspolitie kan worden opgeleid. De grenspolitie zou dan wel een afzonderlijke civiele tak moeten krijgen.

Het kabinet kan trouwens gewoon een onderzoek beginnen naar een uitbreiding van de missie in Afghanistan. Daar hoeft de Tweede Kamer geen toestemming voor te geven.

Tot een uitbreiding van de taken is besloten omdat er anders te weinig werk is voor de Nederlandse politietrainers tijdens hun missie in Kunduz.

Woensdag vindt overleg plaats in de Tweede Kamer over de nieuwe plannen van de regering.

(Afghaanse grenspolitie oefent met antitankraket. Foto: US Army)
Zie ook:
Kabinet wil politiemissie Kunduz uitbreiden
NAVO vraagt Nederland takenpakket missie Kunduz uit te breiden
7 Nederlandse trainers marechaussee van missie terug in Nederland
Defensie haalt politietrainers zonder werk terug uit Kunduz
Defensie belt politietrainers mogelijk af
Nederland wist al in april van gebrek aan werk voor politietrainers
Taken marechaussee missie Kunduz aangepast
Trainers marechaussee zonder werk door Nederlandse voorwaarden