zondag 27 november 2011

Thuisfront brengt tijdens Missie Max emotionele boodschap aan missiegebied

Omroep Max heeft zaterdag samen met de thuisfrontorganisaties van Defensie en de politie voor de vierde maal de thuisfrontdag Missie Max gehouden. In de Jaarbeurs in Utrecht brachten honderden mensen voor de camera een kerstgroet aan hun uitgezonden militair.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Missie Max is bedoeld om het thuisfront van de militairen in missiegebied een mooie dag te bezorgen.

Nederlandse soldaten opereren onder meer in Bosnië, Irak, het Caribisch Gebied en de wateren bij Somalië. Ook het thuisfront van de politie nam aan de happening deel en de dag werd muzikaal feestelijk omlijst door een keur aan artiesten.

Van Missie MAX wordt ook een televisieprogramma gemaakt.

Beeldverbinding
Volgens een woordvoerder van Defensie was het onbetwist hoogtepunt voor de partners, kinderen, ouders en vrienden van uitgezonden manschappen de beeldverbindingen met onder meer Kunduz, Kabul en het marineschip Hr. Ms. Zuiderkruis dat voor de Somalische kust opereert in de strijd tegen piraten.

Om beurten mochten de relaties hun militair een hart onder de riem steken. Er werden berichten doorgestuurd variërend van: “Hallo papa, ik mis je heel erg” tot: “Doe voorzichtig, kusje."

Steun
Naast het thuisfront waren ook de gehele Defensietop, minister Hans Hillen van Defensie en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op de thuisfrontdag Missie Max van de partij.

Generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten, had een speciaal woordje voor militairen in missiegebieden.

Hij sprak: “We kijken terug op een zwaar jaar. De bezuinigingen betekenen veel onzekerheid voor het thuisfront en mijn militairen. Wij hopen dat hier snel een einde aan komt. Maar vandaag gaat het om onze mannen en vrouwen die duizenden kilometers verderop fantastisch werk doen om een betere wereld neer te zetten. Zij verdienen alle steun.”

Kunduz en thuisfront politie
Aan de geïntegreerde politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz nemen ook politiefunctionarissen deel. Daarom was ook het thuisfront van de politie uitgenodigd.

De politieagenten en militairen in Kunduz waren in de ontspannningsruimte op het kamp in Kunduz samengekomen voor het contact met Nederland.

Minister Ivo Opstelten zei: “Dit is een geweldig initiatief. De sfeer is hartverwarmend en ik heb nu met eigen ogen gezien dat de mannen en vrouwen er goed bijzitten. Het zijn kanjers.”

Muziek
Ook dit jaar kende de thuisfrontdag in Utrecht een muzikale omlijsting.

Verschillende artiesten zoals Los Angeles The Voices, Wolter Kroes, Ruth Jacott, Edsilia Rombley en Jannes maakten de dag extra bijzonder.

De Johan Willem Friso Kapel en de Marinierskapel zorgden dat de militaire muziek een partij meeblies.

Persoonlijk
De kerstboodschappen die relaties in de Jaarbeurs inspraken, worden op dvd opgestuurd naar hun uitgezonden geliefden op missie in gebieden als Bosnië, Irak en het Caribisch Gebied.

Omroep Max-directeur Jan Slagter zal een aantal van de kerst- en nieuwsjaarswensen persoonlijk in Afghanistan af gaan leveren. “Ze doen vaak heel stoer”, weet hij uit ervaring, “maar als ze de boodschap krijgen dan breekt er toch wat.”

Van Missie MAX wordt een televisieprogramma gemaakt, dat op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag wordt uitgezonden.