zaterdag 19 november 2011

Officieren van justitie Kunduz slagen voor vijfdaagse cursus van EUPOL

(Foto: ministerie Veiligheid en Justitie)
De eerste 16 officieren van justitie in Kunduz hebben een cursus die door Nederlanders werd gegeven met succes afgerond. De Afghaanse strafrechtfunctionarissen ontvingen eind deze week hun certificaat uit handen van de trainers van de Europese politiemissie EUPOL.

Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. Van 13 tot en met 17 november bood EUPOL de zogeheten Justice and Criminal Procedure-cursus aan.

De cursisten leerden de wettelijke verantwoordelijkheden en verplichtingen van een officier van justitie tijdens een strafrechtelijk onderzoek.

De EUPOL-trainers lieten hen de afgelopen dagen ook ervaringen uitwisselen met officieren van justitie die de cursus in de Afghaanse hoofdstad Kabul volgden.

Alle deelnemers aan de EUPOL-training in Kunduz kregen naast hun certificaat een set van 24 boeken met alle relevante wetten.

De komende tijd gaat EUPOL bij de deelnemende officieren op bezoek om hen ook op hun werkplek bij te staan met hulp en advies.

EUPOL is de Europese Politiemissie voor Afghanistan. Van de Nederlandse inzet van 225 politietrainers komen ongeveer 40 civiele politiefunctionarissen terecht bij EUPOL (European Union Police Mission).

Missie Kabul
25 politiemensen zijn bestemd voor Kabul voor de opleiding van het hogere kader van de Afghaanse politie en voor de totstandkoming van het nationale trainingscentrum in de provincie Bamiyan, met accent op de training van vrouwelijke politieagenten.

Missie Kunduz
Vijftien functionarissen worden gestationeerd in Kunduz voor de uitvoering van het City Police and Justice Project van EUPOL. Samen met Duitsland en Finland behoort Nederland daarmee tot de belangrijkste deelnemers aan EUPOL.

Opbouw rechtsstaat Afghanistan
De cursus Justice and Criminal Procedure is onderdeel van de politietrainingsmissie van Nederland in Kunduz. Naast militairen verzorgen ook politiefunctionarissen trainingen voor het hogere en middenkader van de Afghaanse politie.

Het doel van de lessen is het leveren van een bijdrage aan de opbouw van de rechtsstaat en de kwaliteit van de politie in Afghanistan. Aan het einde van dit jaar zijn de 15 Nederlandse politieagenten actief in Kunduz.

Zie ook:
Politiemissie Kunduz en de Nederlandse bijdrage aan EUPOL Afghanistan