zaterdag 25 juni 2011

Kwartiermakers politietrainingsmissie teruggekeerd uit Kunduz

De kwartiermakers die de afgelopen maanden het pad effenden voor de Nederlandse eenheden van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn vrijdag teruggekeerd in Nederland.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De militairen kwamen aan op Vliegbasis Eindhoven en werden daar door familie en vrienden verwelkomd.

De kwartiermakers begonnen op 9 april in het noorden van Afghanistan met het treffen van voorbereidingen voor de missie.

Taken
De militairen van het zogenoemde Deployment Element (DE) zorgden in het noorden van Afghanistan voor de overslag van goederen die afkomstig waren van Kandahar Airfield en uit Nederland.

Daarnaast waren zij verantwoordelijk voor de opbouw van de noodzakelijke infrastructuur zoals legering, werkplekken en de aanleg van communicatie- en informatiesystemen.

Mazar-e-Sharif
Het grootste deel van de kwartiermakers bestaat uit militairen van 101 Geniebataljon en 101 Communicatie- en Informatiesystemenbataljon van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL).

Luchtmachtmilitairen waren ook ingebed in het Deployment Element. Zij bereidden de komst voor van het luchtmachtdetachement met 4 F-16’s in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de westelijke buurprovincie Balkh van Kunduz.

Politietrainingsgroep
De taken van de kwartiermakers in Kunduz werden eerder deze maand overgenomen door de manschappen van de politietrainingsgroep (PTG).

De regering meldde enige tijd geleden dat vanaf medio juni de geïntegreerde politietrainingsmissie grotendeels operationeel is. De praktijkbegeleiding in het district Kunduz met POMLTs zal in juli 2011 aanvangen.

Voor deze praktijkbegeleiding worden 165 trainers ingezet in gecombineerde teams die bestaan uit Koninklijke marechaussee en overige militairen.

Zie ook:
Eerste militairen politietrainingsmissie aangekomen in Kunduz
Nederlandse kwartiermakers politiemissie aan de slag in Kunduz