woensdag 8 juni 2011

Basis politietrainers Kunduz bijna gereed

De basis in Kunduz voor de Nederlandse politietrainingsmissie is bijna klaar. Medio juni worden de eerste trainers in Kunduz verwacht. Tegen die tijd is alles in gereedheid gebracht voor een behoorlijk verblijf.

Dat meldt verslagever Gerard den El in een sfeervolle reportage die woensdag in de regionale dagbladen van de GPD, waaronder dagblad De Stentor, staat.

Luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn, de commandant van het Deployment Element, zoals de eenheid kwartiermakers wordt genoemd, zegt vanuit Kunduz: “Rode rozen bloeien er al in Kunduz. Op de basis even buiten de Afghaanse provinciehoofdstad doen de bloemperken een beetje aan thuis denken.”

Hij vertelt: "Dit is de graanschuur van Afghanistan. Als ik over de muur rond de basis kijk, is alles groen en zie ik de rivier de Kunduz in het dal beneden meanderen. Aan water is hier geen gebrek.”

De provincie Kunduz is een belangrijk landbouwgebied. De rivier de Kunduz ontspringt in het Hindukushgebergte in de centraal in Afghanistan gelegen provincie Bamiyan en stroomt vervolgens noordwaarts richting de Amu Darja.

Voor de huisvesting van de militairen zijn bij plaatselijke leveranciers zeecontainers gekocht. Deze zijn omgebouwd tot slaap- en woonvertrekken, compleet met riolering.

De politietrainingsmissie begint officieel medio juni. Aan de missie zullen ongeveer 545 Nederlandse manschappen deelnemen.