dinsdag 14 juni 2011

Eerste militairen politietrainingsgroep naar Kunduz

De eerste Nederlandse soldaten van de politietrainingsgroep vertrekken dinsdag naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz om daar de politietrainingsmissie uit te voeren. Het Kamp in Kunduz is klaar.

Dat meldt Omroep Gelderland. De lokale zender bericht dat militairen van Gelderse kazernes de afgelopen maanden bezig zijn geweest om een compleet kamp te bouwen.

In het geluidsfragment voert Omroep Gelderland een gesprek met luitenant-kolonel Tjeerd Blankestein, de commandant van de kwartiermakers in Kunduz, en een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Blankestein zegt dat er prima is samengewerkt met Afghaanse arbeiders die zijn ingehuurd om het kamp op te bouwen. Op deze wijze is ook geïnvesteerd in de economie daar.

Beide militairen noemen Afghanistan op het punt van veiligheid “geen vakantieland”, maar noemen dat ook de reden waarom de Nederlandse missie er aan de slag gaat.

In de Marnewaard in de provincie Groningen vindt deze week nog een laatste oefening plaats. Hier worden onder meer bepaalde situaties nagebootst en mensen op elkaar ingespeeld.

Politietrainingsgroep
De politietrainingsgroep (Police Training Group) staat onder bevel van kolonel Ron Smits. De opleiding voor de eerste twee politiemissies wordt gecoördineerd vanuit de Johannes Postkazerne in Havelte.

Een kwart van de 545 mensen voor de eerste lichting van de politietrainingsmissie is daar gelegerd.

Het gaat onder meer om het 44e pantserinfanteriebataljon, genie en geneeskundige troepen. Drie jaar geleden zaten manschappen van dit bataljon al 4,5 maand in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Chef van de 43ste gemechaniseerde brigade, kolonel Ron Smits, is ook de commandant van de eerste Police Training Group (PTG). Hij en zijn staf komen eveneens uit Havelte.

De rest van de missie wordt aangevuld met politiemensen, personeel van de Koninklijke Marechaussee, soldaten van andere kazernes, adviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken en justitiële experts om het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak te adviseren en te begeleiden.

De 545 manschappen zullen worden gestationeerd in Kunduz, Mazar-e-Sharif en de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook bij de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zullen Nederlanders gelegerd blijven.

Tussen half juni en de eerste week van juli vertrekken de politietrainers. De missie wordt in principe in 2014 weer beëindigd.

Kolonel Smits heeft intussen ook gezegd dat Kunduz veiliger is dan Uruzgan.

RTV Drenthe heeft een video gemaakt waarin wordt gesproken met militairen die naar Kunduz gaan.Reportage van NOS-verslaggever Kees Dam bij het oefenterrein in GroningenZie ook:
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”