dinsdag 7 juni 2011

Afghaanse ordetroepen kunnen niet lezen en maken opleiding niet af

Maar een op de tien Afghanen die zich aanmelden voor het leger of de politie kan lezen en schrijven. Verder maken twee op de drie politierekruten hun opleiding niet af.

Dat meldt dagblad Het Parool. De Amerikaanse luitenant-generaal William Caldwell, het hoofd van de NAVO-opleidingsmissie in Afghanistan, heeft maandag gezegd dat de agenten en militairen daarom tijdens hun opleiding twee uur per dag leesles krijgen.

Het is de bedoeling van de Nederlandse politietraining in Kunduz dat daarbij ook aandacht wordt besteed aan alfabetisering.

(Het is trouwens niet de bedoeling dat Nederlandse militairen of agenten de Afghanen gaan leren lezen en schrijven. In een set antwoorden op Kamervragen stond een keer dat een Duitse hulporganisatie hiervoor gaat zorgen).

Verder meldt de krant dat de NAVO het Afghaanse leger en de politie wil versterken, zodat volgend jaar een begin kan worden gemaakt met de terugtrekking van buitenlandse troepen.

Maar Amerika geeft al zeker een half jaar aan om deze zomer te willen beginnen met de terugtrekking van troepen uit Afghanistan. Vanwege de slechte veiligheidssituatie in het Centraal-Aziatische land geeft dit wel aanleiding tot discussie.

Momenteel is een recordaantal van ruim 130.000 NAVO-ISAF-troepen gestationeerd in het Centraal-Aziatische land. Desondanks beleeft Afghanistan de meest gewelddadige periode sinds het Taliban-regime eind 2001 werd afgezet.