zaterdag 7 mei 2011

Amerika straft Nederland af voor terugtrekking uit Uruzgan, logistiek centrum niet naar Rotterdam

De Amerikanen hebben de komst van een militair logistiek centrum in Rotterdam afgeblazen omdat Nederland uit de missie in Uruzgan is gestapt. Het centrum verhuist nu van Capelle aan den IJssel naar Duitsland.

Dat heeft Wim van der Burg van de militaire vakbond AFMP tegen RTV Rijnmond, de regionale omroep van Rotterdam, gezegd. Hij zegt dat de Amerikanen Nederland daarmee gestraft hebben voor het voeren van een eigen politieke agenda in de kwestie Uruzgan.

“Het in de steek laten van een bondgenoot wordt door Amerika niet getolereerd. De Amerikanen rekenen Nederland daar nu op af,” aldus de vakbondsman op Radio Rijnmond.

De Amerikanen zelf beweren financiƫle- en veiligheidsredenen te hebben om het centrum, dat nu gevestigd is in Capelle aan den IJssel, naar Duitsland te verhuizen in plaats van naar Rotterdam, ondanks dat er verregaande afspraken met de Amerikanen waren gemaakt.

Het was de bedoeling dat het centrum zou komen te staan vlak naast de Van Ghentkazerne, maar de Amerikanen bliezen het hele plan af en kozen voor Duitsland.

Het distributiecentrum is verantwoordelijk voor de havenoverslag van Amerikaans militair materieel voor Europa en Afrika.

Van der Burg noemt het een “enorme dreun voor het personeel” omdat 86 mannen en vrouwen nu hun baan bij Defensie kwijt kunnen raken.

En het is al niet rooskleurig volgens Van der Burg: “Tussen de 4.000 en 6.000 arbeidsplaatsen dreigen bij de hele Nederlandse Defensie te verdwijnen.”

Rotterdam had veel moeite gedaan om het logistiek centrum binnen de gemeentegrenzen te krijgen. De plannen waren gekoppeld aan het open houden van de Van Ghentkazerne. Vanwege bezuinigingen bij Defensie is het nu niet zeker dat de kazerne openblijft.

De gemeente Rotterdam vindt het besluit van de Amerikanen “onbegrijpelijk en onterecht”. De stad overweegt de gemaakte kosten op de Amerikanen te verhalen. Het zou gaan om een bedrag van vele miljoenen.

Vorig jaar besloot een meerderheid van de Tweede Kamer het verblijf in Uruzgan niet te verlengen. Over dit besluit viel de regering Balkenende IV.

Zie ook:
Terugkeer pantserhouwitser rondt terugtrekking Uruzgan symbolisch af