maandag 30 mei 2011

ISAF-medaille voor Nederlandse militairen in Kunduz en Mazar-e-Sharif

Nederlandse soldaten in Kunduz en Mazar-e-Sharif hebben afgelopen week de NAVO-medaille gekregen voor deelname aan de International Security and Assistance Force (ISAF).

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag gemeld. Luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn, de Commandant Deployment Element, speldde de onderscheidingen op.

Mazar-e-Sharif
Twaalf militairen ontvingen dinsdag op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif de versierselen. Hier bouwen ongeveer 45 Nederlandse kwartiermakers het kamp voor het Contingentscommando.

Ze treffen daar ook voorbereidingen voor de komst van de Air Task Force. Beide verhuizingen staan gepland in augustus. De eenheden zijn nu nog gestationeerd op Kandahar Airfield.

In Mazar-e-Sharif is het hoofdkwartier van het ISAF Regionaal Commando Noord-Afghanistan gestationeerd dat wordt geleid door Duitsland.

Kunduz
Militairen in Kunduz kregen de onderscheiding zaterdag tijdens een speciaal appel. Twee soldaten ontvingen de medaille een dag eerder vanwege hun geplande terugreis.

In deze noordelijke provincie zetten ongeveer 75 kwartiermakers een woon- en werkgebied op van containers die bestemd zijn voor circa 300 burgers en militairen van de Police Training Group (PTG).

Momenteel worden de onderkomens voorzien van daken, elektra en een communicatienetwerk.

Het is de bedoeling dat Nederlandse soldaten in juli beginnen met de praktijkbegeleiding van Afghaanse agenten.

Onderscheiding
De ISAF-medailles worden uitgereikt aan soldaten en burgers die 30 dagen of langer in het missiegebied hebben gewerkt.

Nederlandse kwartiermakers, het Deployment Element, van de missie zijn op 9 april in Kunduz met hun voorbereidingen voor de politietrainingsmissie begonnen.

Alleen mensen die voor het eerst in het uitzendgebied zijn, krijgen de onderscheiding. Mensen die al eerder onder ISAF-vlag zijn uitgezonden, krijgen het cijfer dat staat voor het aantal voltooide missies.