woensdag 11 mei 2011

Kwartiermakers missie Kunduz verruilen tenten voor betonnen onderkomen

De kwartiermakers van het Deployment Element in Kunduz hebben sinds afgelopen week een nieuw onderkomen. De Duitse tenten zijn verruild voor een betonnen gebouw met een binnenplaats.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De 74 militairen die de missie aan het voorbereiden zijn maken nu gebruik van 29 driepersoonskamers.

De kwartiermakers verbleven eerst een maand in een tent met 16 man. De nieuwe slaapplek is in de ogen van veel soldaten een luxe.

Mazar-e-Sharif
De genisten van het gedeeltelijk op Mazar-e-Sharif gestationeerde Deployment Element (DE) zijn bezig met de bouw van slaap- en werkplekken voor de komst van het National Support Element en de Air Task Force. Beide zijn nu nog gestationeerd in Kandahar.

Deze moeten halverwege dit jaar op de Nederlandse lokatie op Camp Marmal gereed zijn.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, die ten noordwesten van Kunduz ligt en waar het hoofdkwartier is gevestigd van het Regionaal Commando Noord van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht.

Momenteel staan er op de met grove kiezelstenen bedektde vlakte van 10.000 m2, die aan Nederland is toegewezen, nog 12 tenten van het Deployment Element (DE). Ze staan vastgeklemd tussen de oude buitenring van de basis en het uitgestrekte Amerikaanse kampgedeelte.

Hier moet de komende maanden de ‘permanente’ Nederlandse legering verrijzen. Samen met Afghaanse werkkrachten wordt in de stoffige hitte een begin gemaakt met de aanleg van riolering en leidingen.

Op Camp Marmal wordt het National Support Element van de Nederlandse missie gevestigd. Ook de Air Task Force, die bestaat uit 4 F-16’s die luchtsteun moeten leveren, wordt hier gestationeerd.

Zie ook over de kwartiermakers:
Politietrainingsmissie start in juli 2011 met praktijkbegeleiding
Kwartiermakers politiemissie aan de slag in Kunduz
Kwartiermakers vertrokken van vliegbasis Eindhoven
Kabinet: vertrek kwartiermakers noodzakelijk, geen onomkeerbare stappen
Kamer wil meer informatie over vertrek kwartiermakers
Kwartiermakers politiemissie Kunduz woensdag naar Afghanistan
Voorhoede Nederlandse kwartiermakers in Kunduz aangekomen
Kwartiermakers Kunduz starten opwerktraject politiemissie