woensdag 11 mei 2011

Nederland en Duitsland gaan nauwer samenwerken op gebied defensie

Minister Hans Hillen (Defensie) heeft met zijn Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière afgesproken om de samenwerking op het gebied van Defensie te verdiepen. De ministers spraken ook hun vertrouwen uit over de politietrainingsmissie in Kunduz.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Beide bewindslieden staan voor vergelijkbare budgettaire uitdagingen, bezuinigingen.

De Maizière maakt naar verwachting later deze maand zijn bezuinigingsplan openbaar. Daarna werken Nederland en Duitsland een concreet pakket aan mogelijkheden uit om samen te werken.

Beide ministers streven naar een zogenoemde European Air Defence Task Force, waarin beide krijgsmachten hun Patriot-capaciteit, een luchtafweersysteem, bundelen en waarbij andere landen zich kunnen aansluiten.

Verder willen ze gezamenlijk initiatieven binnen NAVO en EU ontwikkelen voor “pooling and sharing”. Hiermee wordt onder meer het gezamenlijk gebruiken van materieel bedoeld.

Beide landen werken ook mogelijkheden uit voor samenwerking op operationeel, materieel en logistiek gebied.

Ze denken aan een hechtere coöperatie van beide onderzeediensten en gezamenlijk onderhoud aan onder meer de Boxer (een type pantserwagen), de Panzerhouwitser 2000 (een kanon) en de NH-90 (een type helikopter).

De bewindslieden stelden vast dat het Duits-Nederlandse legerkorps het ankerpunt van de samenwerking blijft. Wel zal naar rato worden gesneden in de ondersteuning en staf van het hoofdkwartier in Münster.

Ook de andere activiteiten, zoals de inzet voor de kust van Somalië om de piraterij daar te bestrijden en Libië kwamen aan de orde. Daarnaast vormde cyber en Kunduz een gespreksonderwerp.

Kunduz
Hillen en De Maizière zeiden vertrouwen te hebben in de politietrainingsmissie in Kunduz. Beide landen hebben troepen gestationeerd in de Noord-Afghaanse provincie, waar Duitsland het leidende land is voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.

Nog deze maand worden de afspraken over de samenwerking in Noord-Afghanistan met een zogenoemd ‘memorandum of understanding’ bezegeld.

De Maizière zal bekijken of de Duitse trainingsinspanning van 6 naar 8 weken verlengd kan worden, waarmee zij in de pas komt met het Nederlandse curriculum.

Zie ook:
Kwartiermakers verruilen tenten voor betonnen onderkomen
Eerste politiek adviseur Buitenlandse Zaken in Kunduz aangekomen