maandag 9 mei 2011

Eerste politiek adviseur Buitenlandse Zaken voor politiemissie in Kunduz aangekomen

De eerste politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken is in Kunduz gearriveerd. Hij moet voor de politietrainingsmissie civiele contacten opbouwen, werken aan de toezeggingen aan de Kamer, de komst van andere medewerkers voorbereiden en verslag uitbrengen.

Dat meldt een woordvoerder van de regering. De politiek adviseur sluit zich aan bij de kwartiermakers van de ministeries van Defensie en Veiligheid & Justitie die de politietrainingsmissie in Afghanistan momenteel voorbereiden.

Op dit moment zijn al 70 kwartiermakers in Kunduz aan de slag die alles in gereedheid brengen voor de missie.

Taken
De politiek adviseur zal als kwartiermaker de komende drie maanden in Kunduz de civiele contacten met Afghaanse autoriteiten opbouwen en rapporteren aan Den Haag over relevante lokale politiek-bestuurlijke ontwikkelingen.

Hij zal verder werken aan de uitvoering van de toezeggingen aan de Kamer en de komst van andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken voorbereiden. Daarbij werkt hij nauw samen met het Duitse provinciaal reconstructieteam (PRT) in Kunduz.

Duitsland is het leidende land voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in de Noord-Afghaanse provincie.

De politietrainingsmissie in Kunduz gaat half juni van start en staat onder leiding van een civiel vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken, een militair commandant en een politievertegenwoordiger.

Half juni arriveert ook een speciale adviseur van Buitenlandse Zaken die zich gaat bezighouden met de opbouw van de justitiƫle sector.

Begeleiding agenten
De praktijkbegeleiding van Afghaanse agenten begint in juli in het district Kunduz met POMLTs (Police Operational Mentor and Liaison Teams). Zij begeleiden en ondersteunen Afghaanse agenten. Dit is de voornaamste taak voor de landmachtsoldaten.

Voor deze begeleiding worden 165 trainers ingezet in gecombineerde teams die bestaan uit personeelsleden van de Koninklijke marechaussee en militairen.

De training van nieuwe rekruten door Nederlandse politiemensen staat voor begin 2012 gepland.

Zie ook:
Politietrainingsmissie start in juli 2011 met praktijkbegeleiding
Kwartiermakers politiemissie aan de slag in Kunduz
Kwartiermakers vertrokken van vliegbasis Eindhoven
Kabinet: vertrek kwartiermakers noodzakelijk, geen onomkeerbare stappen
Kamer wil meer informatie over vertrek kwartiermakers
Kwartiermakers politiemissie Kunduz woensdag naar Afghanistan
Eerste Nederlandse kwartiermakers in Kunduz aangekomen
Kwartiermakers Kunduz starten opwerktraject politiemissie