vrijdag 27 mei 2011

Eimert van Middelkoop krijgt hoge Afghaanse medaille

(Foto: Ministerie van Defensie)
De voormalig Defensieminister Eimert van Middelkoop heeft vrijdag in Den Haag de Ghazi Mirbacha Khan High Level State Medal ontvangen. Dit is een hoge Afghaanse onderscheiding.

De Afghaanse ambassadeur speldde namens president Hamid Karzai de onderscheiding op, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

“Van Middelkoop heeft het Afghaanse eerbetoon te danken aan zijn jarenlange inzet voor de relatie tussen Afghanistan en Nederland. Tijdens zijn ministerschap was Nederland lead nation in Uruzgan,” aldus Defensie.

De uitreiking van de medaille werd onder meer bijgewoond door de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.

De oud-minister beschouwt de onderscheiding als blijk van waardering voor de inzet van de duizenden Nederlandse militairen die de afgelopen jaren bijdroegen aan de veiligheid en opbouw van Afghanistan.

Nederland leidde voor de International Security Assistance Force (ISAF), die wordt geleid door de NAVO, van augustus 2006 tot augustus 2010 de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Ondanks de Nederlandse inzet is de veiligheidssituatie in Afghanistan jaar in jaar uit verslechterd.

De Nederlandse missie in het Centraal-Aziatische land heeft aan 25 militairen het leven gekost. Ruim 140 Nederlandse soldaten raakten gewond.

Momenteel treft Nederland voorbereidingen voor een politietrainingsmissie in de gewelddadige Noord-Afghaanse provincie Kunduz.