zaterdag 7 mei 2011

Terugkeer pantserhouwitser rondt terugtrekking Uruzgan symbolisch af

De Pantserhouwitser in de C-17 (Foto: Ministerie van Defensie)
Een pantserhouwitser van de Task Force Uruzgan is vrijdagavond uit Afghanistan teruggekeerd op vliegbasis Eindhoven. Hiermee is de bulk van het materieel uit Afghanistan terug in Nederland en de redeployment symbolisch afgerond.

Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. De pantserhouwitser van de 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot werd teruggevlogen door een C-17 transportvliegtuig van de Heavy Airlift Wing.

Het kanon wordt nu eerst bij één van de onderhoudsbedrijven van Defensie diepgaand gereinigd en waar nodig hersteld. Zware stukken zoals de YPR pantserrupsvoertuigen, Leopard-tanks en vele gepantserde en ongepantserde voertuigen, gingen de vuurmond voor.

Terugkeer Uruzgan
Nederland beëindigde op 1 augustus 2010 zijn taak als lead nation in Uruzgan en startte de grootscheepse terugverplaatsing van eenheden en materieel, het herstel van en onderhoud aan de stukken en de terugkeer naar de Defensieonderdelen.

De eerste lichting van de Redeployment Task Force (RDTF) in Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, ging in juli 2010 van start met het inpakken van het materieel.

Op 6 december droeg het de werkzaamheden over aan RDTF2 op Kandahar Airfield. Daar bekeken de militairen welke stukken in Afghanistan afgestoten konden worden, wat terug moest naar Nederland en welk materieel nodig is voor de politietrainingsmissie in Kunduz.

RDTF2 beëindigde vorige maand haar taken. De Nederlandse ondersteuningseenheid op Kandahar, het National Support Element (NSE), werkte de resterende zaken af, zoals het leegruimen van het Nederlandse kamp.

Sinds vorig jaar zijn 800 containers en 300 voertuigen met een totaal van 1100 stuks materieel vanuit Afghanistan over zee of per vliegtuig naar Nederland vervoerd.

De komende 2 maanden gaan de laatste kleinere voertuigen en containers vanuit de haven van het Pakistaanse Karachi op transport naar Nederland.

Heavy Airlift Wing
Een groot deel van het zware materieel vanuit Afghanistan werd de afgelopen maanden met een C-17 transportvliegtuig van de Heavy Airlift Wing (HAW) naar Nederland gevlogen.

De HAW is een multinationaal samenwerkingsverband waarin naast Nederland nog 13 landen deelnemen.

De HAW heeft 3 C-17's in gebruik die als thuisbasis Pápá in Hongarije hebben. Nederland is een van de voornaamste deelnemers in dit project en gebruikt de C-17 alleen voor ondersteuning voor missies.

Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 het Provinciaal Reconstructie Team van de International Security Assistance Force (ISAF) in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

De missie van Nederland in Afghanistan heeft aan 25 Nederlandse militairen het leven gekost. Ruim 140 soldaten raakten gewond.