maandag 12 december 2011

POMLTs politiemissie Kunduz met eerste groep cursisten basistraining de straat op

De eerste lichting van 29 Afghaanse politierekruten die geslaagd zijn voor de basistraining die door Nederlandse leden van de Koninklijke Marechaussee in Kunduz werd gegeven gaan de straat op. Ze zullen daarbij worden begeleid door Police Operational Mentoring and Liaison Teams (POMLT’s).

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zondag gemeld. De cursisten ontvingen onlangs hun getuigschrift voor het voltooien van hun basistraining.

“On the job”
Onder begeleiding van de trainers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) en landmacht leren de Afghaanse rekruten in de vervolgopleiding dan “on the job” in voetpatrouilles de fijnere kneepjes van het politievak.

Zij gaan daarvoor binnenkort met de Police Operational Mentoring and Liaison Teams (POMLT’s) de straat op voor hun vervolgopleiding.

Inhoud cursus
Een aantal vaardigheden die politierekruten in Kunduz opdoen zijn fouilleren, handboeien omdoen, auto’s en huizen doorzoeken, verkeerscontroles houden, een checkpoint inrichten.

Maar ook bijvoorbeeld een onderwerp als Police Law stond op hun programma.

Volgens een trainer van de Koninklijke Marechaussee zijn de lessen tijdens de basistraining “heel basic. We leren ze echt de basis van het vak”.

Omdat lezen en schrijven voor de meeste mannen een probleem is, werd er tijdens de basiscursus veel met beelden via de beamer gewerkt.

In de praktijklessen leerden de cursisten meteen om de vaardigheden zelf uit te voeren.

Nieuwe groep
Intussen is ook de tweede lichting politierekruten die de basisopleiding voor de Afghan Uniformed Police (AUP) in Kunduz gaan volgen die Nederland geeft van start gegaan.

Deze cursus wordt verzorgd door twee leden van de Koninklijke Marechaussee met twee Duitse collega’s.

Zie ook:
Marechaussee politiemissie Kunduz start cursus voor tweede groep Afghaanse rekruten