donderdag 29 december 2011

17 Afghaanse agentes in Kabul halen diploma onderofficier

Zeventien Afghaanse politievrouwen hebben woensdag in Kabul een diploma gekregen voor het afronden van een tienweekse cursus. Tijdens de opleiding werd aandacht besteed aan gevechtstechnieken, schietvaardigheid en sociale vaardigheden.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag gemeld. De cursus werd voornamelijk door twee Nederlandse vrouwelijke politietrainers gegeven. De Afghaanse politievrouwen zijn nu onderofficier.

Bij de uitreiking van de diploma’s was ook generaal Salangi, de hoogste politiechef van de Afghaanse hoofdstad Kabul, aanwezig.

Generaal Salangi onderstreepte in zijn toespraak herhaaldelijk het belang van de groei van het aantal opgeleide Afghaanse vrouwen in het nationale politieapparaat. Daarnaast ging Salangi in op de Nederlandse politiemissie in Afghanistan.

Voor de uitreiking van de diploma's bestond veel belangstelling.

Onder de aanwezigen bevonden zich diverse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul, ongeveer 100 politievrouwen, diverse Afghaanse media en vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap (onder andere EUPOL en de NAVO trainingsmissie).

Vanaf juni 2011 trainen Nederlandse militairen en politiefunctionarissen in Afghanistan de civiele politie. Daarnaast helpt Nederland bij de verbetering van bestuur, infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.

De politietrainingsmissie duurt tot 2014 en er nemen 545 Nederlandse manschappen aan deel.

Het is de bedoeling dat Afghanistan stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor veiligheid en bestuur in eigen handen neemt.